Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Čína je zdrojom kyberútokov, reaguje Taiwan na tvrdenia Pekingu

Ilustrčané foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Taiwan často obviňuje čínske skupiny zo snáh o šírenie online dezinformácií alebo uskutočňovanie kybernetických útokov v tomto ostrovnom štáte.

Tchaj-pej 24. septembra (TASR) - Taiwanský minister obrany Wellington Koo v utorok označil Čínu za hlavný zdroj kybernetických útokov na Taiwan. Vládne agentúry podľa taiwanských úradov odhadom čelia až piatim miliónom kyberútokom denne. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Taiwan často obviňuje čínske skupiny zo snáh o šírenie online dezinformácií alebo uskutočňovanie kybernetických útokov v tomto ostrovnom štáte. Aj technologickí giganti vrátane spoločnosti Microsoft podľa AFP identifikovali denné kyberútoky na Taiwan ako taktiku, ktorú používajú čínske štátom sponzorované skupiny.

Komunistická vláda v Pekingu považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu, a hovorí, že "zjednotenie" Taiwanu s pevninskou Čínou je "nevyhnutné".

Taiwanský minister v utorok obvinenie zo strany Číny, že akási tajná skupina z ostrova uskutočňuje kybernetické útoky proti Pekingu, spochybnil a označil za "nepravdivé".

"Čína je na prvom mieste v počte kybernetických útokov na Taiwan a krajiny, ktoré vyznávajú podobné hodnoty. Skutočným iniciátorom je Čína," vyhlásil Wellington Koo.

Čínske ministerstvo národnej bezpečnosti ešte v pondelok obvinilo hackerskú skupinu ním identifikovanú ako "Anonymous 64", že sa pokúša prevziať kontrolu nad "príslušnými webovými portálmi, vonkajšími elektronickými obrazovkami a sieťovými televíziami".

Táto skupina, ktorá údajne patrila ku kybernetickej jednotke v rámci taiwanského ministerstvo obrany, podľa čínskeho rezortu vysiela "obsah znevažujúci" pevninskú Čínu. Peking zároveň identifikoval troch Taiwančanov, ktorí sa na tom vraj podieľali, a vyzval verejnosť, aby "sabotážne aktivity" hlásila orgánom národnej bezpečnosti.

AFP upozorňuje, že nedokázala overiť, kde sa hackerská skupina nachádza a či vôbec vykonala kybernetické útoky, o ktorých hovorí Čína.

Taiwanské ministerstvo obrany už v pondelok vo vyhlásení poprelo obvinenia zo strany Pekingu s tým, že práve čínske sily "naďalej narušujú Taiwan pomocou lietadiel, lodí a kybernetických útokov, ktoré sú príčinou narušenia mieru v regióne".