Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Čína obvinila Filipíny z obmedzovania jej zvrchovanosti

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa zúčastňuje na 14. summite ministrov zahraničných vecí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) vo Vientiane v Laose v sobotu 27. júla 2024. Foto: TASR/AP

Čína a Filipíny len nedávno dosiahli dohodu o ukončení sporov o plytčinu v Juhočínskom mori, ktorá je súčasťou Spratlyho ostrovov.

Peking 27. júla (TASR) - Filipíny porušili "konsenzus" a neprimerane zasiahli do zvrchovanosti Číny, čínsky minister zahraničných vecí Wang I vyhlásil počas stretnutia so svojím filipínskym náprotivkom Enrique Manalom v laoskom hlavnom meste Viang Čan. TASR správu prevzala v sobotu od agentúry TASS.

"Čínsko-filipínske vzťahy momentálne čelia vážnym ťažkostiam a problémom, spôsobených filipínskou stranou a jej opakovaným narúšaním konsenzu medzi oboma krajinami a neustálym obmedzovaním čínskej zvrchovanosti na mori," Wang I povedal pre agentúru Sinchua.

Rozmiestnenie amerických rakiet stredného doletu na Filipínach "vytvorí napätie a konfrontáciu v regióne a vyprovokuje preteky v zbrojení, ktoré absolútne nie sú v záujme filipínskeho ľudu," dodal Wang I.

Čína a Filipíny len nedávno dosiahli dohodu o ukončení sporov o plytčinu v Juhočínskom mori, ktorá je súčasťou Spratlyho ostrovov.

Ministri zahraničných vecí sa stretli popri summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Laose.