Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Čína po 5 rokoch uznala Melchior Š' Chung-čena ako biskupa metropoly

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Tento 95-ročný biskup prevzal diecézu v júni 2019 po smrti svojho predchodcu. Vláda ho však neuznala.

Vatikán 27. augusta (TASR) - Čínska vláda oficiálne uznala katolíckeho biskupa mesta Tchien-ťin, ktorý bol vymenovaný v roku 2019, oznámil v utorok Vatikán a ocenil pozitívny výsledok dlhých rokovaní. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

"Svätá stolica sa s uspokojením dozvedela, že dnes, 27. augusta 2024, bola Jeho Excelencia Melchior Š' Chung-čen oficiálne uznaná na civilné účely ako biskup Tchien-ťinu," takmer 14-miliónovej metropoly v severnej časti Číny, uviedol Vatikán.

Tento 95-ročný biskup prevzal diecézu v júni 2019 po smrti svojho predchodcu, biskupa Stefana Li S'-teho, ktorý zomrel vo veku 93 rokov a ktorý bol od roku 1992 v domácom väzení. Čínska vláda ho však neuznala.

"Toto opatrenie predstavuje pozitívny výsledok dlhoročného dialógu medzi Svätou stolicou a čínskou vládou," uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu.

Peking a Vatikán v roku 2018 dospeli k historickej, ale utajovanej dohode, ktorá obom stranám umožňuje rozhodovať o menovaní biskupov v tejto komunistickej krajine.

Cieľom dohody, obnovenej v rokoch 2020 a 2022, je zblížiť katolíkov rozdelených medzi oficiálnu, štátom podporovanú cirkev v Číne a disidentské hnutie verné Rímu a pápežovi ako najvyššiemu predstaviteľovi cirkvi.

Dohoda tiež stanovuje väčšiu spoluprácu medzi Vatikánom a Pekingom, pričom rozhodujúce slovo pri menovaní čínskych biskupov má pápež. Podľa Vatikánu má diecéza Tchien-ťin v 21 farnostiach 56.000 veriacich, ktorým slúži 62 kňazov.