Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Čína: S Indiou sa urýchlia rokovania o spornej hranici

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zástupcovia oboch krajín sa vo štvrtok v indickej metropole Naí Dillí stretli na 30. zasadaní Pracovného mechanizmu na konzultáciu a koordináciu záležitostí čínsko-indickej hranice.

Peking/Naí Dillí 1. augusta (TASR) – Čína a India urýchlia rokovania o spornej štátnej hranici a naďalej v oblasti udržiavajú pokoj a mier, vyhlásilo vo štvrtok čínske ministerstvo zahraničných vecí. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters.

Zástupcovia oboch krajín sa vo štvrtok v indickej metropole Naí Dillí stretli na 30. zasadaní Pracovného mechanizmu na konzultáciu a koordináciu záležitostí čínsko-indickej hranice. Cieľom mechanizmu je urovnanie dlhodobého sporu okolo spoločnej 3500 kilometrov dlhej štátnej hranice oboch krajín vedúcej pohorím Himaláje, ktorá však nikdy nebola poriadne vymedzená.

Hranica v minulosti spôsobila zhoršenie vzťahov oboch jadrových veľmocí. V júni 2020 sa v kašmírskom regióne Ladákh začalo zvyšovať napätie medzi čínskymi a indickými vojakmi. Pri vzájomnej potýčke sa bili päsťami a palicami a hádzali po sebe kamene. Pri konflikte vtedy zahynulo najmenej 20 indických a štyria čínski vojaci. Obe krajiny následne v pohraničnom pásme rozmiestnili desaťtisíce príslušníkov armády, stíhačky, tanky a delostrelectvo.

Vzťahy oboch krajín sa však nedávno zlepšili po tom, ako sa zástupcovia oboch krajín stretli, aby spor urovnali, píše Reuters.