Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Čína sa ohradila proti vyhláseniu summitu G7

Na snímke účastníci summitu G7 v Taliansku 14. júna 2024. Foto: TASR/AP

Lídri G7 vyzvali Peking, aby Rusku prestal posielať komponenty na výrobu zbraní. Kritizovali aj militarizáciu, nátlakové a zastrašovacie aktivity Číny v Juhočínskom mori.

Peking 17. júna (TASR) - Čína sa v pondelok ohradila proti vyhláseniu zo summitu G7, na ktorom sa diskutovalo aj o zhoršujúcich sa obchodných vzťahoch s Pekingom, ako i o napätí okolo Ukrajiny a Juhočínskeho mora.

Ako doplnila agentúra AFP, vo vyhlásení zverejnenom na konci summitu G7 v Taliansku sa uvádza, že Čína posiela Rusku materiály dvojakého použitia, ktoré napomáhajú vojne vedenej ruskou armádou voči Ukrajine. Lídri G7 vyzvali Peking, aby Rusku prestal posielať komponenty na výrobu zbraní. Kritizovali aj militarizáciu, nátlakové a zastrašovacie aktivity Číny v Juhočínskom mori.

Peking v reakcii na vyhlásenie G7 uviedol, že tento dokument je plný "arogancie, predsudkov a klamstiev" a ohovára a útočí na Čínu.

"Opakuje klišé, ktoré nemajú žiadny faktický a právny základ a žiadne morálne opodstatnenie...sú plné arogancie, predsudkov a klamstiev," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí na pravidelnom tlačovom brífingu v Pekingu.

V súvislosti s Čínou lídri G7 uznali jej dôležitosť vo svetovom obchode. Vyjadrili však obavy z "pretrvávajúcich a cielených... krokov (Pekingu), ktoré vedú k deformáciám trhu a škodlivému preplňovaniu kapacít v čoraz väčšom počte odvetví".