Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Zahraničie

Čína si bez veľkej pompy pripomína 75 rokov vlády Komunistickej strany

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čína si zvykla výročie vlády Komunistickej strany pripomínať veľkými vojenskými prehliadkami a demonštráciami hospodárskej moci iba pri desaťročných výročiach.

Peking 1. októbra (TASR) - Čína si pripomína 75 rokov vlády Komunistickej strany, pri príležitosti výročia však neoznámili žiadne slávnostné podujatia okrem vztyčovania vlajky a slávnostného pochodu na Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men), píše TASR na základe správy agentúry AP.

Médiá, ktoré úplne ovláda štát, prinášajú v tomto čase správy o hospodárskom pokroku a sociálnej stabilite Číny. Nijako sa nezmieňujú o problémoch, ktoré vyplývajú napríklad z klesajúcej pôrodnosti alebo výpadkov v dodávateľských reťazcoch, ktoré ohrozujú exportne orientované hospodárstvo. V zahraničných vzťahoch cítiť čoraz väčšie napätie medzi Čínou a Japonskom, Južnou Kóreou a Filipínami pre územné spory a ich úzke vzťahy s USA.

Spomienkové oslavy sa uskutočnili aj v bývalej britskej kolónii Hongkong a bývalom portugalskom teritóriu Macao, ktoré sa vrátili pod čínsku správu koncom deväťdesiatych rokov minulého storočia.

Čína si zvykla výročie vlády Komunistickej strany pripomínať veľkými vojenskými prehliadkami a demonštráciami hospodárskej moci iba pri desaťročných výročiach.

"Cesta pred nami nebude hladká, určite sa na nej vyskytnú ťažkosti a prekážky a možno budeme čeliť veľkým skúškam," vyhlásil vodca Komunistickej strany Číny a prezident Si Ťin-pching na bankete v predvečer výročia. "V časoch mieru musíme byť obozretní, musíme plánovať vopred a spoliehať sa na celú stranu, celú armádu a ľud všetkých etnických skupín v celej krajine. Čínsky ľud nemôžu zastaviť žiadne ťažkosti," dodal Si.

Čínski komunisti sa pod vedením Mao Ce-tunga dostali k moci v roku 1949, keď v čase občianskej vojny porazili nacionalistický Kuomintang pod vedením Čankajška. Ten sa uchýlil na Taiwan, ktorý Peking považuje za svoju odštiepeneckú provinciu