Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Zahraničie

Čínsky aktivista obviňuje Newyorskú univerzitu, že podľahla tlaku Číny

Čchen Kuang-čcheng Foto: TASR/AP

Prípad nevidiaceho Číňana vyvolal diplomatickú krízu medzi USA a Čínou, keď disident vlani ušiel z domáceho väzenia a skryl sa na americkom veľvyslanectve v Pekingu.

New York 17. júna (TASR) - Nevidiaci čínsky disident Čchen Kuang-čcheng, ktorý vlani svoju vlasť opustil za dramatických okolností, obvinil Newyorskú univerzitu (NYU), kde je na študentskej stáži, že ho údajne pod tlakom čínskych úradov požiadala, aby ukončil štúdium. Vedenie NYU toto tvrdenie odmietlo a tvrdí, že podľa dohody z minulého roka Čchenov študijný pobyt mal trvať rok a toto leto sa končí.

Čchenov prípad vyvolal diplomatickú krízu medzi USA a Čínou, keď disident vlani ušiel z domáceho väzenia a skryl sa na americkom veľvyslanectve v Pekingu. NYU pomohla Čchenovi dostať sa do USA po tom, ako vyslovil obavy o osud svojej rodiny, ak by zostal v Číne.

Vo vyhlásení, zverejnenom v noci nadnes, sa Čchen poďakoval NYU za pohostinnosť a podporu, ale uviedol, že podľahla nátlaku Komunistickej strany Číny. Čchen tvrdí, že už po troch či štyroch mesiacoch od začiatku jeho študijného pobytu s ním NYU začala rokovať o jeho odchode.

Čchen, ktorý je od detstva nevidiaci, sa v Číne sám vzdelával v oblasti práva, bol aktivistom za práva roľníkov a postihnutých. Pred tým, než naňho úrady uvalili domáce väzenie v jeho dome v provincii Šan-tung, sa výrazne angažoval proti núteným potratom v Číne. Od príchodu do USA, vlani v máji, neprestal Čínu kritizovať za nerešpektovanie ľudských práv.

Hovorca NYU John Beckman uviedol, že Čchenove vyhlásenia sú "nepravdivé a v rozpore so známymi skutočnosťou." Dodal, že Čchenovo štúdium a jeho ukončenie na NYU nemá nič spoločné s čínskou vládou. "Všetky stáže sa raz skončia," pripomenul.

NYU oznámila, že Čchen dostal ponuky od dvoch ďalších akademických inštitúcií. Jednou z nich je Fordham University Law School v New Yorku.

Beckman spresnil, že NYU začala s Čchenom a jeho rodinou - v Spojených štátoch je s manželkou a dvoma deťmi - hovoriť o zmenách v máji. Škola rodine okrem ubytovania poskytovala aj stravu, poistenie a zdravotnú starostlivosť, výučbu angličtiny a podporu pre rodinu.