Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Čína usporiadala oproti Taiwanu vojenské cvičenia s ostrou paľbou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najnovšie cvičenia sa podľa vyhlásenia čínskeho úradu pre námornú bezpečnosť konali pri ostrove Pching-tchan.

Tchaj-pej 22. októbra (TASR) - Pri pobreží juhočínskej provincie Fu-ťien, ktorá leží oproti Taiwanu, sa v utorok konali vojenské cvičenia s ostrou streľbou. Došlo k nim len týždeň po predchádzajúcich rozsiahlych manévroch, ktoré v okolí Taiwanu taktiež usporiadal Peking, informuje TASR podľa agentúry AP.

Najnovšie cvičenia sa podľa vyhlásenia čínskeho úradu pre námornú bezpečnosť konali pri ostrove Pching-tchan. Posádky lodí dostali varovanie, aby sa tejto oblasti vyhýbali.

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že ide o súčasť výročných manévrov, ktoré pozorne sleduje.

Čína v ostatných rokoch zvyšuje svoju prítomnosť v okolí Taiwanu, ktorého nezávislosť odmieta uznať a považuje ho za súčasť svojho územia, pričom tam čoraz častejšie vykonáva aj takéto cvičenia. Aj minulý týždeň zorganizoval Peking jednodňové vojenské cvičenie zamerané na nácvik "uzavretia kľúčových prístavov a oblastí". Podľa výpočtov Taiwanu sa na manévroch zúčastnilo až 153 lietadiel, 14 vojenských plavidiel a 12 lodí.

Taiwanský prezident Laj Čching-te vyzval Čínu, aby s cvičeniami zameranými na zastrašovanie Taiwanu prestala. "Rovnako ako všetky demokratické krajiny na svete sa domnievame, že čínske vojenské cvičenia sú hrozbou pre mier a stabilitu v regióne. Bez ohľadu na ich rozsah by sa nemali často približovať k Taiwanu," dodal.