Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Zahraničie

Čína vykonala vojenské cvičenie v oblastiach Juhočínskeho mora

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Námorníctvo Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády uskutočnilo cvičenia bojovej pripravenosti v snahe zlepšiť schopnosti v boji a udržať mier a stabilitu v oblasti Juhočínskeho mora, ozrejmili médiá.

Peking 1. októbra (TASR) - Čínska armáda od pondelka do utorka pokračovala vo vojenskom cvičení v niektorých častiach Juhočínskeho mora. Podľa čínskych štátnych médií ide o predĺženie zriedkavých vojenských manévrov v oblasti, ktoré sa začali už počas víkendu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Námorníctvo Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády (PLA) uskutočnilo cvičenia bojovej pripravenosti v snahe zlepšiť svoje schopnosti v boji a udržať mier a stabilitu v oblasti Juhočínskeho mora, ozrejmili čínske médiá.

V sobotu čínske vzdušné a námorné sily trénovali v blízkosti spornej plytčiny Scarborough. Došlo k tomu v reakcii na oznámenie Austrálie a Filipín, že ich armády spolu s Japonskom, Novým Zélandom a Spojenými štátmi zorganizujú spoločné cvičenia vo výlučnej hospodárskej zóne Filipín. Na plytčinu Scarborough, ktorá sa nachádza približne 200 km západne od hlavného filipínskeho ostrova Luzon, si dlhodobo robia nárok Peking aj Manila. Je súčasťou filipínskej ekonomickej zóny, avšak od roku 2012 je pod kontrolou Číny, hoci čínske pobrežie je vzdialené asi 900 kilometrov.

Peking si nárokuje takmer celé Juhočínske more vrátane častí, ktoré označujú za vlastné Filipíny, Brunej, Malajzia, Taiwan či Vietnam. Predpokladá sa, že úseky vodnej trasy, cez ktoré ročne prechádza tovar v hodnote troch biliónov dolárov, sú bohaté na ložiská ropy a zemného plynu. Významné sú však aj pre rybolov.

V roku 2016 Stály rozhodcovský súd v Haagu rozhodol, že nároky Číny nemajú podporu v medzinárodnom práve. Peking toto rozhodnutie odmieta.