Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

Čína vyzvala Izrael, Irán a ďalšie štáty na opatrnosť

Príslušníci záchranných zložiek odstraňujú bagrom trosky zo zničených budov po štvrtkovom izraelskom leteckom útoku v Bejrúte 11. októbra 2024, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kac počas telefonátu zdôraznil, že za nestabilitu v regióne môže predovšetkým Irán.

Peking/Tel Aviv 14. októbra (TASR) - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I vyzval v pondelok na opatrnosť Izrael, Irán a ďalšie strany, ktorých sa týka napätie na Blízkom východe. Apeloval, aby sa vyhli ďalšiemu vyhrocovaniu situácie. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Wang počas telefonického rozhovoru s izraelským ministrom zahraničných vecí Jisraelom Kacom vyzval Izrael, aby zaručil bezpečnosť dočasných mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL), uviedlo čínske ministerstvo vo svojej správe. Mierové jednotky UNIFIL sa opakovane stali terčom útokov zo strany izraelskej armády.

Wang I taktiež opakovane žiadal "okamžité, úplné a trvalé prímerie" v súvislosti s konfliktom v Pásme Gazy a ukončenie "humanitárnej katastrofy" v tejto palestínskej enkláve.

Kac počas telefonátu zdôraznil, že za nestabilitu v regióne môže predovšetkým Irán. Izraelský minister podľa vlastných slov očakával, že Peking zaujme v súvislosti s konfliktom "vyvážený a spravodlivý postoj" - aj v súvislosti s ekonomickou spoluprácou medzi krajinami a skutočnosťou, že "aj počas vojny pracuje v Izraeli približne 20.000 robotníkov z Číny".