Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

Čína vyzvala na zabránenie ďalšej eskalácie na Kórejskom polostrove

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

Čína je pre Severnú Kóreu najdôležitejším spojencom a ekonomickým podporovateľom.

Peking 15. októbra (TASR) - Čínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyzvalo Južnú a Severnú Kóreu, aby sa vyhli ďalšej eskalácii na Kórejskom polostrove. Reagovalo na rozhodnutie KĽDR odpáliť úseky ciest spájajúce obe krajiny, na čo juhokórejská armáda odpovedala odvetnou paľbou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Napätie na (Kórejskom) polostrove neslúži spoločným záujmom všetkých strán a prioritou je zabrániť ďalšej eskalácii konfliktov," povedala hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning. Peking podľa jej slov "venuje pozornosť vývoju situácie na polostrove".

"Postoj Číny k zachovaniu mieru a stability na polostrove a k podpore politického riešenia otázky polostrova zostáva nezmenený... Dúfame tiež, že všetky strany vyvinú spoločné úsilie na dosiahnutie tohto cieľa," dodala hovorkyňa.

Čína je pre Severnú Kóreu najdôležitejším spojencom a ekonomickým podporovateľom.

Severokórejská armáda minulý týždeň vyhlásila, že natrvalo uzavrie južnú hranicu, ktorú v uplynulých mesiacoch opevňovala. Severokórejský vodca Kim Čong-un označil Južnú Kóreu za úhlavného nepriateľa svojej krajiny.

Pchjongjang tiež obvinil Soul, že pomocou dronov zhadzuje na severokórejské mestá protirežimové letáky.