Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Čínska sonda so vzorkami z odvrátenej strany Mesiaca pristála na Zemi

Na snímke, ktorú poskytla čínska tlačová agentúra Sinchua, raketa Čchang-čeng 5 (v preklade: Dlhý pochod 5) s kozmickou loďou Čchang-e 6 štartuje zo štartovacej rampy na kozmodróme Wen-čchang vo Wen-čchangu v juhočínskej provincii Che-nan 3. mája 2024. Foto: TASR/AP

Peking očakáva, že medzi vzorkami budú aj 2,5 milióna rokov staré vulkanické horniny a čínski vedci dúfajú,že poskytnú odpovede na otázky týkajúce sa geografických rozdielov na oboch stranách Mesiaca.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Peking 25. júna (TASR) - Čínska sonda Čchang-e 6 v utorok pristála na Zemi so vzorkami hornín a pôdy z málo preskúmanej odvrátenej strany Mesiaca. Informuje o tom TASR s odvolaním na správu agentúry AP.

Sonda pristála v utorok popoludní miestneho času na severe Číny. Peking očakáva, že medzi vzorkami budú aj 2,5 milióna rokov staré vulkanické horniny a čínski vedci dúfajú, že poskytnú odpovede na otázky týkajúce sa geografických rozdielov na oboch stranách Mesiaca.

Čchang-e 6 (bohyňa Mesiaca v čínskej mytológii) bola vôbec prvou misiou, ktorej cieľom bolo získať vzorky pôdy a hornín na odvrátenej strane Mesiaca. Po odobratí vzoriek za pomoci vŕtačky a robotického ramena sonda vôbec prvýkrát v dejinách rozvinula čínsku vlajku na odvrátenej strane Mesiaca.

Sonda Čchang-e 6 odštartovala 3. mája 2024 z čínskeho kozmodrómu Wen-čchang na ostrove Chaj-nan v Juhočínskom mori. Do vesmíru ju vyniesla nosná raketa Čchang-čeng 5 (v preklade: Dlhý pochod 5). Misia trvala 53 dní a čínska vesmírna agentúra ju označila za úspešnú, informovala agentúra AFP