Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Čínska ZOO sa priznala. Ich pandy sú v skutočnosti iba nafarbené psy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na kuriózny prípad upozornili návštevníci zoologickej záhrady v meste Šan-wej v prefektúre Kuang-tung na juhu Číny, ktorí si všimli zvláštne správanie obyvateľov výbehu pre pandy.

Peking 20. septembra (TASR) – Čínska ZOO pod tlakom rozhnevaných návštevníkov priznala, že jej pandy sú v skutočnosti iba nafarbené psy. TASR informuje na základe správ denníkov The New York Post a The Independent zverejnených v noci na piatok.

Na kuriózny prípad upozornili návštevníci zoologickej záhrady v meste Šan-wej v prefektúre Kuang-tung na juhu Číny, ktorí si všimli zvláštne správanie obyvateľov výbehu pre pandy. Tí sa v teplom počasí ochladzovali dychčaním s vyplazeným jazykom a na návštevníkov príležitostne štekali.

Na sociálnych médiách sa objavilo niekoľko videí zachytávajúcich zvláštne "pandy". Zoologická záhrada pod tlakom dôkazov neskôr priznala, že dvom psom plemena čau-čau nafarbila čierne pásy, aby vyzerali ako pandy. Niektorí návštevníci ZOO už z dôvodu klamlivej reklamy požiadali aj o vrátenie vstupného.

Tento incident však nie je prvým prípadom prefarbovania psov, v máji o rovnakom prípade informovala televízia NBC. Odohral sa v meste Tchaj-čou v provincii Ťiang-su na východnom pobreží Číny, kde miestna ZOO tiež nafarbila psy rovnakého plemena, aby pripomínali pandy. Jej zástupcovia v tom čase tvrdili, že ide o vzácne plemeno pandích psov, neskôr však priznali farbu a uznali, že takéto tvory neexistujú. Čiastočne ich tiež motivovala túžba takéto zvieratá vytvoriť, dodali.

Na ZOO v meste Tchaj-čou sa zniesla vlna kritiky. Čínske štátne médiá i verejnosť považovali farbenie psov za týranie zvierat, pretože psy plemena čau-čau majú hustú dlhú srsť, ktoré sa môže farbením poškodiť. ZOO sa bránila tvrdením, že farba nemá na zvieratá negatívny vplyv a procedúru znášajú rovnako dobre ako ľudia.

"Pandí pes" sa po prvý raz objavil v roku 2019 v provincii S'-čchuan, kde jedna kaviareň takýmto spôsobom v rámci reklamnej kampane upravila vzhľad šiestich psov. O rok neskôr sa ďalší exemplár objavil na prechádzke s majiteľkou, je preto pravdepodobné, že táto praktika nevymizne a ďalšie jedince sa objavia aj v budúcnosti.