Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Čínsky premiér Li Čchiang navštívi Rusko aj Bielorusko

Čínsky premiér Li Čchiang. Foto: TASR/AP

Čína sa v konflikte prezentuje ako neutrálna strana a tvrdí, že na rozdiel od Spojených štátov a iných západných krajín neposiela smrtiacu pomoc ani jednej strane.

Peking 19. augusta (TASR) - Čínsky premiér Li Čchiang navštívi tento týždeň Rusko a Bielorusko, oznámilo v pondelok čínske ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Premiér navštívi krajiny od 20. do 23. augusta v rámci 29. stretnutia predsedov vlád Číny, Ruska a Bieloruska, spresnil rezort diplomacie vo vyhlásení.

Návšteva čínskeho premiéra prichádza v čase, keď Čína a Rusko zintenzívňujú hospodársku spoluprácu a diplomatické kontakty. Ich strategické partnerstvo sa od začiatku vojny na Ukrajine v roku 2022 prehĺbilo, pričom ruskú inváziu Peking zatiaľ neodsúdil.

Čína sa v konflikte prezentuje ako neutrálna strana a tvrdí, že na rozdiel od Spojených štátov a iných západných krajín neposiela smrtiacu pomoc ani jednej strane.

Čína je však blízkym politickým a hospodárskym spojencom Ruska a členovia Severoatlantickej aliancie (NATO) označili Peking za "rozhodujúceho podporovateľa" vojny.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zasa vlani dvakrát navštívil Čínu, pričom v decembri prisľúbil, že bude spoľahlivým partnerom Pekingu.

Minsk sa v júli oficiálne pridal ku Šanghajskej organizácii spolupráce (ŠOS) a stal sa desiatym členom bloku krajín, ktoré Peking považuje za potenciálnu protiváhu svetového poriadku vedeného Spojenými štátmi.