Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Čínu sužujú rekordné teploty. Zvyšujú dopyt po elektrickej energii

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Na východe a severozápade Číny v uplynulých dňoch zaznamenali teplotu 43,9 stupňa Celzia v provinciách Ťiang-su, Če-ťiang, Šang-chaj, An-chuej a Sin-ťiang.

Peking 5. augusta (TASR) - Východnú Čínu sužujú nezvyčajne vysoké teploty a očakáva sa, že nadmerné horúčavy budú v pobrežných veľkomestách vo vysoko industrializovaných provinciách Ťiang-su a Če-ťiang pretrvávať ešte desať dní. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.

Na východe a severozápade Číny v uplynulých dňoch zaznamenali teplotu 43,9 stupňa Celzia v provinciách Ťiang-su, Če-ťiang, Šang-chaj, An-chuej a Sin-ťiang.

V sobotu zaznamenalo historicky najvyššiu teplotu (41,9 stupňa Celzia) pobrežné mesto Chang-čou, hlavné mesto provincie Če-ťiang. Má 12,5 milióna obyvateľov a očakávajú sa tam teploty nad 40 stupňov Celzia až do 11. augusta.

V neďalekom Šanghaji s takmer 25 miliónmi obyvateľov prekročil v piatok maximálny dopyt po energii v tamojšej elektrickej sieti po prvýkrát 40 miliónov kilowattov, keďže 40-stupňové teploty zvýšili nároky na klimatizáciu v obytných budovách v meste.

Čínski meteorológovia tvrdia, že k tohtoročným rekordným horúčavám prispeli vysoké kontinentálne teploty spôsobené globálnym otepľovaním, aj keď jav La Niňa prináša v rovníkovej časti Tichého oceánu chladnejšie ako priemerné teploty na hladine mora.

Čína v tomto roku zažila najteplejšiu jar od roku 1961, keď sa začali zhromažďovať merania. Po nej nasledoval najteplejší máj, ktorý v júni vyvolal v strednej Číne niekoľko týždňov trvajúce sucho, čo zasiahlo úrodu a živobytie poľnohospodárskych komunít v regióne.

Vzhľadom na extrémne horúčavy tohto leta sa zvýšila aj spotreba elektrickej energie. Nárast dopytu po elektrickej energii na klimatizáciu by mohol spôsobiť výpadky jej dodávok.

Národná meteorologická služba v pondelok varovala pred nebezpečenstvom požiarov spôsobených nadmernou spotrebou energie a prílišným zaťažením elektrickej siete.