Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Cirkev v Estónsku vyhlásila nezávislosť od MOSKOVSKÉHO PATRIARCHÁTU

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Estónska vláda žiadala úplné oddelenie cirkvi od Moskvy, pretože tamojší patriarchát oddaný Kremľu opakovane podporoval ruskú inváziu na Ukrajine, píše APA.

Tallinn 21. augusta (TASR) - Estónska pravoslávna cirkev sa oficiálne stala v niektorých záležitostiach nezávislou od Moskovského patriarchátu. Cirkevné zhromaždenie v utorok v Tallinne prijalo nové štatúty, informuje TASR podľa agentúry APA.

Tieto štatúty určujú nezávislosť cirkvi v administratívnej, hospodárskej oblasti i v oblasti vzdelávania. Estónska pravoslávna cirkev Moskovského patriarchátu (MPEOK) zmení svoj názov na Estónsku pravoslávnu cirkev.

Estónska vláda žiadala úplné oddelenie cirkvi od Moskvy, pretože tamojší patriarchát oddaný Kremľu opakovane podporoval ruskú inváziu na Ukrajine, píše APA. Hlava estónskej cirkvi, ruský občan metropolita Evgen, musel Estónsko opustiť vo februári, pretože úrady odmietli predĺžiť platnosť jeho povolenia na pobyt. Estónska polícia vtedy uviedla, že tento náboženský vodca, občianskym menom Valerij Rešetnikov, bol opakovane vyzývaný, aby prestal ospravedlňovať ruskú inváziu na Ukrajinu a obraňovať Kremeľ.

Účastníci tohtotýždňového zhromaždenia hovorili aj o ďalších záležitostiach vrátane zjednotenia Estónskej pravoslávnej cirkvi s Apoštolskou pravoslávnou cirkvou, ktorá patrí ku Konštantinopolskému ekumenickému patriarchátu.

Pravoslávni kresťania tvoria približne 16 percent populácie Estónska. Zhruba 150.000 z nich patrí do estónskej pravoslávnej cirkvi. Ďalších 270.000 je súčasťou estónskej apoštolskej pravoslávnej cirkvi.