Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Cirkev v Portugalsku odškodní obete zneužívania

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Maroš Černý

Podobné škandály spojené so sexuálnym zneužívaním v cirkvi zasiahli v posledných rokoch aj iné krajiny.

Lisabon 25. júla (TASR) - Portugalská katolícka cirkev vo štvrtok oznámila, že odškodné obetiam sexuálneho zneužívania duchovnými bude vyplácať podľa závažnosti jednotlivých prípadov. Podľa správy agentúry AFP píše TASR.

Katolícka cirkev v Portugalsku oznámila úmysel vyplatiť obetiam odškodné už v apríli. Toto rozhodnutie prišlo po minuloročnom zverejnení vyšetrovacej správy, ktorá odhalila, že od roku 1950 sa najmenej 4815 detí a ďalších zraniteľných dospelých stalo obeťami sexuálneho násilia zo strany katolíckych duchovných.

Po zverejnení správy sa cirkevní predstavitelia ospravedlnili obetiam a priznali, že je potrebné "zmeniť kultúru v cirkvi". Pápež František sa počas svojej návštevy Portugalska stretol s 13 obeťami pedofílie a odsúdil tieto činy.

Portugalská cirkev zdôrazňuje, že pri vyplácaní odškodného nejde o symbolické gesto, ale o pokus zmierniť utrpenie obetí. Žiadosti o odškodnenie budú prijímané do konca roka 2024.

Na vyplatenie odškodného bol zriadený špeciálny fond, ktorý budú financovať všetky diecézy v Portugalsku. Zatiaľ nie je známe, koľko ľudí požiada o odškodnenie, pretože mnohé obete už zomreli.

Portugalská cirkev zároveň tvrdí, že zaviedla nové opatrenia na prevenciu sexuálneho zneužívania a zintenzívnila spoluprácu s úradmi.

Podobné škandály spojené so sexuálnym zneužívaním v cirkvi zasiahli v posledných rokoch aj iné krajiny.