Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 22. august 2024Meniny má Tichomír
< sekcia Zahraničie

Členovia eurokomisie budú bojkotovať akcie maďarského predsedníctva

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán si podávajú ruky počas stretnutia v Moskve v piatok 5. júla 2024. Foto: TASR/AP

Pre Budapešť ide o stratu prestíže a tiež o jasný signál z Bruselu, že Orbán to prehnal, keď sa začiatkom júla vybral na takzvanú mierovú misiu do Kyjeva, Moskvy a Pekingu.

Brusel 15. júla (TASR) - Európsku komisiu (EK) budú na neformálnych zasadnutiach ministrov v Maďarsku zastupovať len vyšší úradníci, a nie eurokomisári. Rozhodla o tom predsedníčka EK Ursula von der Leyenová vzhľadom na zahraničné návštevy, ktoré maďarský premiér Viktor Orbán uskutočnil na začiatok maďarského predsedníctva v Rade EÚ, oznámil v pondelok hovorca EK Eric Mamer. Informuje o tom spravodajca TASR.

Mamer na sociálnej sieti X zároveň spresnil, že sa neuskutoční ani návšteva kolégia komisárov v Budapešti. Stalo sa už tradíciou, že ministri vlády krajiny, ktoré preberá polročné rotujúce predsedníctvo, privítajú členov Európskej komisie, aby spolu prebrali priority predsedníctva a európskej agendy.

Pre Budapešť ide o stratu prestíže a tiež o jasný signál z Bruselu, že Orbán to prehnal, keď sa začiatkom júla vybral na takzvanú mierovú misiu do Kyjeva, Moskvy a Pekingu bez predošlej konzultácie s lídrami ostatných členských krajín.

Tlačová agentúra AFP uviedla, že von der Leyenová nariadila najvyšším predstaviteľom EÚ, aby odignorovali sériu neformálnych ministerských stretnutí maďarského predsedníctva, práve v súvislosti s návštevou premiéra Orbána u ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rozhovory s Putinom boli súčasťou toho, čo Orbán opísal ako "mierovú misiu" v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine, ktorá následne zahŕňala aj návštevy Číny a stretnutie s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom.

Šesťmesačné predsedníctvo v Rade EÚ neznamená, že predstavitelia krajiny, ktorá ho vykonáva, zastupujú celú Úniu.

V pondelok tlačové agentúry priniesli aj správu, že šéf diplomacie EÚ Josep Borrell zvažuje zvolať zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci už koncom augusta, práve v deň, keď Budapešť mala hostiť neformálne rokovania diplomatov EÚ. To by znamenalo, že akcia maďarského predsedníctva sa neuskutoční na najvyššej úrovni.

Najbližšie neformálne ministerské zasadnutia maďarského predsedníctva sa konajú 15. a 16. júla, ide o neformálne stretnutie ministrov energetiky. Následne je 22. júla plánované neformálne stretnutie ministrov spravodlivosti a vnútra.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)