Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Clintonovci vraj vyzývajú na ďalšie financovanie Bidenovej kampane

Na snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden od nepresvedčivej predvolebnej debaty s republikánskym nominantom Donaldom Trumpom čelí tlaku a výzvam aj od svojich straníckych kolegov, aby sa súboja o Biely dom vzdal.

Washington 21. júla (TASR) - Bývalý americký prezident Bill Clinton a bývalá minister zahraničných vecí USA Hillary Clintonová údajne v súkromí v posledných týždňoch vyzývajú darcov, aby naďalej finančne podporovali predvolebnú kampaň úradujúceho prezidenta Joea Bidena. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom v nedeľu informovala stanica CNN.

Biden od nepresvedčivej predvolebnej debaty s republikánskym nominantom Donaldom Trumpom čelí tlaku a výzvam aj od svojich straníckych kolegov, aby sa súboja o Biely dom vzdal.

Naposledy ho na odstúpenie vyzval vplyvný demokratický kongresman Adam Schiff. Výzvy, aby sa Biden vzdal, boli po nedávnom pokuse o vraždu Trumpa utlmené, podľa agentúry AFP toto obdobie ukončila práva tlačová správa Schiffa.

Jeden zo zdrojov podľa CNN uviedol, že Clintonovci sa rozhodli byť "zhovievaví k Bidenovmu rozhodnutiu" zatiaľ neodstúpiť z prezidentskej kampane. Druhý zdroj však trval na tom, že presnejšie je povedať, že sú "úctiví k procesu".

Podľa tohto zdroja dali Clintonovci v súkromných rozhovoroch jasne najavo, že nezáleží na tom, kto si čo myslí alebo hovorí - až dokým sa samotný Biden nerozhodne odstúpiť zo súboja o prezidentské kreslo alebo si demokratickí delegáti nezvolia alternatívu, zostáva Biden predpokladaným nominantom Demokratickej strany do novembrových volieb.

CNN pripomína, že veľkí darcovia sa v dôsledku rastúcich obáv o Bidenovu kandidatúru zdržali vyplácania finančných prostriedkov.

"Neviem, ako sa dá viesť kampaň bez peňazí. Nikdy som nevidel takúto stratégiu, pri ktorej si myslíte, že môžete takto vyhrať voľby," uviedol ešte v piatok istý vplyvný darca Demokratickej strany.

Taktiež podľa svojich slov vníma, že sa v posledných týždňoch výrazne znížil počet správ o podujatiach a zbierkach finančných prostriedkov. Bidenova kampaň však napriek tomu podľa CNN získala rekordný objem finančnej podpory.