Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 26. august 2024Meniny má Samuel
< sekcia Zahraničie

CNN: Úrady získali informácie o plánovanom iránskom atentáte na Trumpa

Na snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Irán viackrát pohrozil Spojeným štátom pomstou za to, že americké sily za Trumpovho prezidentovania v januári 2020 zabili veliteľa iránskych Islamských revolučných gárd Kásema Solejmáního.

Washington 16. júla (TASR) - Americké úrady získali v uplynulých týždňoch informácie o plánovanom atentáte na exprezidenta USA Donalda Trumpa zo strany Iránu, na čo tajné služby reagovali zvýšením bezpečnosti republikánskeho kandidáta na prezidenta. Informovala o tom v utorok americká televízia CNN s odvolaním na viacero nemenovaných zdrojov oboznámených so záležitosťou, píše TASR.

Podľa zdrojov televízie CNN však nič nenasvedčuje tomu, že Thomas Matthew Crooks, ktorý sa v sobotu 13. júla pokúsil zastreliť Trumpa počas predvolebného zhromaždenia v americkom štáte Pensylvánia, bol napojený na Irán.

Informácie o hrozbe zo zahraničia a s tým spojené sprísnené bezpečnostné opatrenia v Trumpovom okolí vyvolávajú nové otázky o bezpečnostných nedostatkoch na sobotnom predvolebnom zhromaždení v meste Butler. Dvadsaťročný útočník tam zo strechy poloautomatickou puškou prestrelil exprezidentovi hornú časť prvého ucha.

Americká tajná služba a Trumpov tím boli o iránskom sprisahaní informovaní pred sobotňajším zhromaždením, uviedol reportér CNN na sociálnej sieti X s odvolaním na nemenovaného predstaviteľa americkej národnej bezpečnosti, píše Reuters.

Irán viackrát pohrozil Spojeným štátom pomstou za to, že americké sily za Trumpovho prezidentovania v januári 2020 zabili veliteľa iránskych Islamských revolučných gárd Kásema Solejmáního. Predstavitelia vtedajšej Trumpovej vlády majú odvtedy zvýšenú ochranu, pripomína CNN.

Americké ministerstvo spravodlivosti v auguste 2022 obvinilo člena Iránskych revolučných gárd z údajného pokusu o zorganizovanie atentátu na Johna Boltona, ktorý bol Trumpovýcm poradcom pre národnú bezpečnosť. Podľa zdrojov televízie CNN bol cieľom iránskeho režimu v minulosti aj exminister zahraničných vecí Mike Pompeo.