Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

CNN: Trump si myslí, že Harrisovú porazí ľahšie ako Bidena

Na archívnej snímke viceprezidentka Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Po tom, ako sa vzdal kandidatúry, Biden na sieti X vyjadril podporu Harrisovej ako potenciálnej kandidátke Demokratickej strany pre prezidentské voľby v novembri 2024.

Washington 21. júla (TASR) - Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump v nedeľu vyhlásil, že viceprezidentku Kamalu Harrisovú bude ľahšie poraziť ako úradujúceho prezidenta Joea Bidena.

Trump to podľa americkej spravodajskej televízie CNN uviedol krátko po tom, ako Biden prostredníctvom siete X oznámil, že ukončí svoju predvolebnú kampaň a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie do funkcie prezidenta Spojených štátov.

Kandidát Republikánskej strany a bývalý prezident USA Donald Trump vo svojom príspevku na sieti Truth Social tvrdí, že Joe Biden "nebol vhodný na kandidatúru na prezidenta a určite nie je vhodný na službu (krajine) - a nikdy ani nebol". Informovala o tom v nedeľu televízia BFM.

"Všetci okolo neho vrátane jeho lekára a médií vedeli, že nie je spôsobilý byť prezidentom, a nebol," uviedol Trump vo svojom statuse.

Trumpov status časovo koliduje s vyjadrením predsedu Snemovne reprezentantov USA, republikána Mikea Johnsona, podľa ktorého Joe Biden musí "okamžite" rezignovať na post prezidenta USA.

"Ak Joe Biden nie je spôsobilý kandidovať na prezidenta, nie je spôsobilý ani vykonávať funkciu prezidenta. Musí na funkciu rezignovať okamžite. Piaty november nemôže prísť dostatočne skoro," uviedol Johnson vo vyhlásení.

V podobnom duchu sa ešte pred zverejnením Bidenovho rozhodnutia, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie, vyjadril aj Trumpov kandidát na viceprezidenta USA James David Vance.

"Ak Joe Biden ukončí svoju predvolebnú kampaň, ako môže odôvodniť svoje zotrvanie vo funkcii prezidenta?" pýtal sa Vance.

Podľa neho by bolo Bidenovo rozhodnutie znova nekandidovať "jasným priznaním, že prezident Trump mal celý čas pravdu v tom, že Joe Biden nie je dostatočne psychicky spôsobilý na výkon funkcie najvyššieho veliteľa" ozbrojených síl USA. "Neexistuje stredná cesta," dodal Vance v statuse zverejnenom ešte pred Bidenovým oznámením.

Po tom, ako sa vzdal kandidatúry, Biden na sieti X vyjadril podporu Harrisovej ako potenciálnej kandidátke Demokratickej strany pre prezidentské voľby v novembri 2024.

Americký prezident uviedol, že podporuje viceprezidentku USA Kamalu Harrisovú ako nominantku Demokratickej strany do tohtoročných prezidentských volieb. Biden predtým oznámil, že stiahne svoju kandidatúru na post prezidenta USA a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Dnes chcem ponúknuť svoju plnú podporu pre Kamalu ako nominantku našej strany tento rok," uviedol Biden na platforme X.

Biden v príspevku na sieti X uviedol, že zostane vo funkcii prezidenta USA a najvyššieho veliteľa ozbrojených síl USA do januára 2025, keď sa mu skončí funkčné obdobie. V statuse tiež avizoval, že tento týždeň sa prihovorí národu.

Biden ukončuje svoju predvolebnú kampaň po tom, ako časť jeho kolegov z Demokratickej strany stratila vieru v jeho schopnosť poraziť v prezidentských voľbách republikána Donalda Trumpa, konštatovala agentúra Reuters.