Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Colonnová je otvorená dať útočisko ľuďom z malých štátov Tichomoria

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v Canberre v pondelok 4. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Som pripravená zvážiť akúkoľvek konkrétnu žiadosť, uviedla francúzska ministerka zahraničných vecí C. Colonnová pred stretnutím s austrálskou ministerkou zahraničných vecí P. Wongovou v Canberre.

Canberra 4. decembra (TASR) - Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v pondelok na návšteve Austrálie uviedla, že je otvorená prípadným žiadostiam o presídlenie občanov zo strany malých ostrovných štátov v južnom Tichomorí, ktoré sa v dôsledku klimatickej zmeny postupne ocitajú pod hladinou oceánu. TASR správu prevzala od agentúry AP.

"Som pripravená zvážiť akúkoľvek konkrétnu žiadosť," uviedla Colonnová pred stretnutím s austrálskou ministerkou zahraničných vecí Penny Wongovou v Canberre. Podľa vlastných slov ju "veľmi zaujala" zmluva, ktorú Austrália uzavrela s ostrovným štátom Tuvalu, na základe ktorej budú môcť jeho obyvatelia žiť a pracovať v Austrálii. Canberra sa v nej tiež zaviazala brániť Tuvalu v prípade vojenskej invázie alebo inej prírodnej katastrofy.

"Preventívne kroky sú pravdepodobne lepšie ako prijímanie nápravných opatrení, keď už bude neskoro," povedala francúzska ministerka s tým, že zmluvu medzi Austráliou a Tuvalu považuje za jeden zo spôsobov, ako riešiť niektoré výzvy spojené s klimatickou zmenou.

Upozornila však, že francúzske zámorské územia Polynézia a Nová Kaledónia daným štátom pravdepodobne nedokážu predložiť obdobnú ponuku ako Austrália, ktorá je oveľa väčšia.