Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

ČIERNY KAŠEĽ: Ďalšou obeťou v Česku je trojmesačné dieťa

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Novorodenci sú podľa odborníkov najzraniteľnejšou skupinou, pretože nemôžu byť očkovaní.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 2. septembra (TASR) - Čiernemu kašľu podľahlo trojmesačné dievča zo Stredočeského kraja, ktoré zároveň trpelo zápalom pľúc a vrodenou vývinovou poruchou. Od začiatku roka ide už o deviate úmrtie v súvislosti s týmto ochorením v ČR. TASR o tom informuje podľa správy portálu Novinky.cz.

"Malá pacientka bola už po narodení oslabená nevyhnutnou operáciou vrodenej vývinovej poruchy a navyše jej bol diagnostikovaný čierny kašeľ a ďalšia baktéria Streptococcus pneumoniae, spojená so zápalom pľúc," dodala hovorkyňa českého Štátneho zdravotného ústavu (SZU) Štěpánka Čechová.

Podľa českého portálu ide v tomto roku o druhý takýto prípad. Koncom marca zomrelo na čierny kašeľ mesačné dievča z okresu Ústí nad Orlicí. Dieťa tiež trpelo streptokokovou infekciou a adenovírusom a hemofilovou nákazou, pričom infekcie boli potvrdené aj u ďalších členov rodiny.

Novorodenci sú podľa odborníkov najzraniteľnejšou skupinou, pretože nemôžu byť očkovaní. Odborníci preto odporúčajú, aby sa tehotné ženy dali preočkovať v treťom trimestri, aby sa zabezpečil prenos protilátok na dieťa.

Tento rok evidovali v ČR 29.399 prípadov nákazy, pričom bolo nakazených 499 detí mladších ako jeden rok. Približne polovica z detí bola hospitalizovaná, často však len z preventívnych dôvodov.

Hygienici vo svojej správe upozornili, že počas posledných štyroch týždňov zaznamenali priemerne 20 nových prípadov týždenne. "S návratom z prázdnin a nástupom jesennej sezóny respiračných ochorení možno očakávať, že toto ochorenie bude v populácii pretrvávať," varovali hygienici.

Tohtoročná epidémia čierneho kašľa je v ČR najsilnejšia za viac ako 60 rokov. Počty pacientov trpiacich týmto ochorením prekonáva rekordy z 50. rokov minulého storočia.