Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

V Česku je prechovávanie viac ako 10 gramov marihuany trestný čin

Foto: TASR/AP

Pri pervitínu je tiež stanovený prísnejší limit - trestným činom je prechovávanie "nad 1,5 gramu" pervitínu.

Praha 9. apríla (TASR) - Český Najvyšší súd nanovo stanovil, aké množstvo drog má polícia a justícia pokladať za trestný čin - dosiaľ platilo, že trestné je "väčšie než malé množstvo".

Pri marihuane a pervitíne sudcovia zvolili oproti doterajšej praxi prísnejší meter. Napríklad prechovávanie maximálne desiatich gramov marihuany je pokladané za priestupok, väčšie množstvo už za trestný čin.

Informácie dnes priniesol český spravodajský portál iDNES.cz.

V prípade marihuany zvolil teda súd prísnejší meter, než staršie vládne nariadenie. Doteraz platilo, že "väčším než malým množstvom" konope je viac ako 15 gramov. Súd rozhodol o zmene už 13. marca, stanovisko však zverejnil až dnes.

Donedávna upravovalo hraničné hodnoty vládne nariadenie, ktoré však vlani v auguste zrušil Ústavný súd.

Pri pervitínu je tiež stanovený prísnejší limit - trestným činom je prechovávanie "nad 1,5 gramu" pervitínu.

Sprísnenie víta riaditeľ českej Národnej protidrogovej centrály Jakub Frydrych. "Hodnotíme to jednoznačne pozitívne. Sme dlhodobo vnímaní ako užívateľsky veľmi priaznivá krajina pre drogy. Opatrenie môže vnútroštátne prispieť k zníženiu pomerne vysokej dostupnosti konope a medzinárodne nás môže vrátiť naspäť medzi bežné legislatívy európskych krajín," uviedol pre iDNES.cz Frydrych.

Tomáš Zábranský z Kliniky adiktológie 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe však argumentuje, že väčšina krajín, ktoré stanovujú netrestné množstvo konope pre vlastnú spotrebu, pracuje s oveľa vyššími limitmi. Ako príklad uviedol Austráliu, Španielsko, Švajčiarsko, Kanadu a rad štátov USA (na Aljaške je limit 100 gramov). "Dôvodom je snaha oddeliť trhy s rekreačnou marihuanou od trhov s vysoko rizikovými drogami typu heroínu, kokaínu a pervitínu," dodal.