Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

ČR: Stanice merajúce dlhšie než 30 rokov prekonali teplotné rekordy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Utorkové popoludňajšie teploty podľa neho vystúpili v nížinách väčšinou na 30 až 35 stupňov, mierne chladnejšie bolo len na západe a juhozápade Čiech.

Praha 3. septembra (TASR) - Na 33 miestach v Česku, kde sa teplota meria viac než 30 rokov, v utorok padli teplotné rekordy pre celý september. Rekord pre tento deň zaznamenalo 144 zo 170 staníc. Najteplejšie bolo v Strážnici na južnej Morave, kde meteorológovia namerali viac než 35 stupňov. V utorok to na sociálnej sieti X uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Väčšina staníc (85 percent), ktoré merajú aspoň 30 rokov, konkrétne 144 staníc zo 170, zaznamenala rekord pre daný deň. Na 33 z týchto staníc bol prekonaný rekord pre celý mesiac september, t. j. nikdy za celý september od začiatku meraní nebolo na danej stanici tak teplo ako dnes," vysvetlil ČHMÚ.

Utorkové popoludňajšie teploty podľa neho vystúpili v nížinách väčšinou na 30 až 35 stupňov, mierne chladnejšie bolo len na západe a juhozápade Čiech. Najvyššiu teplotu zaznamenala stanica Strážnice, kde bolo 35,1 stupňa Celzia.

Absolútne teplotné maximum, ktoré bolo v Česku v septembri zaznamenané, bolo v roku 2015, keď na stanici Javorník v Olomouckom kraji meteorológovia namerali 37,4 stupňov Celzia.

V stredu ČHMÚ očakáva podobné maximálne teploty ako v utorok, potom sa podľa neho začne pozvoľna ochladzovať.