Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

V Česku je viac obetí bakteriálnej infekcie,ktorú spôsobujú klostrídie

Foto: biology-pictures.com

Iba na severe Moravy a v Sliezsku zomrelo v ostatnom polroku na toto ochorenie 14 zo 124 infikovaných, päť z nich v Sliezskej nemocnici v Opave.

Praha 24. júla (TASR) - Agresívne baktérie klostrídie predstavujú čoraz väčší problém aj pre českých zdravotníkov.

Počet pacientov, ktorí zomierajú na takmer nevyliečiteľné hnačky, sa zvyšuje. Iba na severe Moravy a v Sliezsku zomrelo v ostatnom polroku na toto ochorenie 14 zo 124 infikovaných, päť z nich v Sliezskej nemocnici v Opave. Informoval o tom dnes internetový server iDNES.cz.

Ako uviedol mikrobiológ Otakar Nyč, jednoznačná účinná prevencia v tomto prípade nejestvuje, pomáha však udržovať sa v kondícii a neužívať zbytočne antibiotiká. Práve oslabení jednotlivci sú totiž náchylnejší na nákazu. Pred nákazou môže ochrániť dobrá životospráva, ale napríklad aj podávanie probiotík pri liečbe antibiotikami.

Baktérie klostrídie sa bežne nachádzajú v črevnom trakte zdravých ľudí. Množiť sa a produkovať toxíny začínajú v situácii, keď antibiotiká zlikvidujú tzv. dobré baktérie. Jednotlivé antibiotiká sú pritom rôzne nebezpečné. O niektorých ich skupinách je známe, že skôr môžu viesť k vzniku spomínanej infekcie - ide napríklad o chinolóny alebo linkosamidy. Penicilín patrí v tejto súvislosti medzi najmenej rizikové antibiotiká.

Pôvodne sa o ochorení tohto typu predpokladalo, že sa môže vyskytnúť iba v nemocniciach. Medzičasom je však zrejmé, že sa človek môže infikovať aj inak, nie je však jasné, ako.

Prednosta Ústavu lekárskej mikrobiológie Fakultnej nemocnice v Prahe-Motole Otakar Nyč dnes pre návštevníkov portálu iDNES.cz uviedol, že jedným z možných zdrojov tejto baktérie môžu byť aj domáce zvieratá, ako aj mäsové výrobky. Ide však viac-menej o špekulácie.

Popri severnej Morave registrujú najviac prípadov v ČR v Brne a východných Čechách.

Podľa Nyča však do ČR ešte nedorazil najagresívnejší druh baktérie, o ktorej hovoria britskí experti ako o superbaktérii a ostrovnej monarchii zabije ročne okolo 8000 ľudí. Lekári sa však domnievajú, že skôr či neskôr dorazí aj do strednej Európy.