Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Navrhli obžalovať exdôstojníkov ŠtB, chceli rozložiť Pražský výběr

Na snímke odovzdané služobné preukazy ŠtB v pracovni náčelníka. Foto: archív TASR

Úrad dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu v Česku vznikol v roku 1995 zlúčením dvoch úradov a od roku 2002 je súčasťou služby kriminálnej polície a vyšetrovania.

Praha 20. augusta (TASR) - Česká polícia navrhla obžalovať dvoch bývalých dôstojníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB) v Prahe, ktorí sa podľa nej v roku 1983 snažili rozložiť hudobnú skupinu Pražský výběr. Jej členovia potom nemohli určitý čas vystupovať, lebo ich piesne podľa ŠtB "napadali socialistické štátne zriadenie". V utorok to bez bližších podrobností uviedla na sociálnej sieti X česká polícia, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Úrad dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu navrhol obžalovať dvoch bývalých dôstojníkov pražského oddelenia ŠtB zriadeného na ochranu československej kultúry. V roku 1983 vyvíjali činnosť na rozloženie kapely Pražský výběr, ktorej členom boli odobrané umelecké kvalifikácie," napísali policajti s tým, že skupina preto nemohla vystupovať.

Podrobnosti o prípade neuviedla, pretože výhradné právo na informovanie si podľa nej v tejto kauze vyhradilo obvodné štátne zastupiteľstvo pre Prahu 1.

Jazzrockovú, neskôr rockovú formáciu Pražský výběr založil v roku 1975 Michael Kocáb. Po jednom z koncertov v Hradci Králové v januári 1983 skupine zakázali činnosť. Dôvodom bolo, že na ňom údajne predávala neoficiálne plagáty, čím sa "nezákonne finančne obohacovala", alebo to, že namiesto troch koncertov odohrala štyri, čo nebolo v zmluve. Na pódiu sa skupina objavila až v roku 1987.

Úrad dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu v Česku vznikol v roku 1995 zlúčením dvoch úradov a od roku 2002 je súčasťou služby kriminálnej polície a vyšetrovania. Jeho základným poslaním je odhaľovať a stíhať trestné činy spáchané medzi 25. februárom 1948 a 29. decembrom 1989, ktoré neboli z politických dôvodov právoplatne rozhodnuté.



(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)