Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Cyperskí lídri viedli neformálne rokovania, prítomný bol aj Guterres

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Lídri sa dohodli na skorom opätovnom stretnutí s cieľom prediskutovať ďalší postup týkajúci sa rozhovorov o znovuzjednotení ostrova.

New York 16. októbra (TASR) - Lídri cyperských Grékov a cyperských Turkov sa v utorok stretli v New Yorku a viedli neformálne rokovania. Hostiteľom schôdzky bol generálny tajomník OSN António Guterres. Lídri sa dohodli na skorom opätovnom stretnutí s cieľom prediskutovať ďalší postup týkajúci sa rozhovorov o znovuzjednotení ostrova, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Cyperskí Turci vyhlásili nezávislosť v roku 1983 a vytvorili Severocyperskú tureckú republiku, ktorú uznáva iba Turecko. Rozhovory o znovuzjednotení ostrova stroskotali v roku 2017.

Guterres počas večere vyzval lídra cyperských Grékov Nikosa Christodulidisa a lídra cyperských Turkov Ersina Tatara, aby "zvážili, ako preklenúť rozdiely vo svojich postojoch a obnoviť dôveru, ktorá umožní kroky vedúce k dohode", uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric vo vyhlásení. "Lídri sa dohodli na neformálnej schôdzke v širšom formáte v blízkej budúcnosti pod záštitou generálneho tajomníka" a "na stretnutí na Cypre s cieľom preskúmať možnosť otvorenia nových priechodov," dodal Dujarric.

Christodulidis v septembri pred Valným zhromaždením OSN vyhlásil, že je pripravený okamžite obnoviť rozhovory o znovuzjednotení ostrova.

Cyperskí Turci chcú dosiahnuť dvojštátne riešenie s uznaním suverenity severného Cypru. Gréci preferujú federatívne riešenie.