Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Zahraničie

Cyprus je pripravený obnoviť rozhovory o znovuzjednotení ostrova

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

K rozdeleniu Cypru došlo po tureckej invázii v roku 1974.

Nikózia 25. septembra (TASR) - Cyperský prezident Nikos Christodulidis v stredu počas prejavu vo Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že je pripravený okamžite obnoviť rozhovory o znovuzjednotení etnicky rozdeleného ostrova. Vyzval tiež Turecko, aby sa zapojilo do tohto úsilia, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

"Nemôžeme zmeniť geografiu. Je to príležitosť, nie kliatba. Turecko a Cyprus zostanú navždy susedmi," povedal cyperský prezident a dodal, že "môžeme nastúpiť na novú cestu mieru, spolupráce a kooperácie".

K rozdeleniu Cypru došlo po tureckej invázii v roku 1974. Severnú časť ostrova pod správou Turecka uznáva iba Ankara. Rozhovory o zjednotení stroskotali v polovici roka 2017 a odvtedy sú na mŕtvom bode. "Som odhodlaný a pripravený sadnúť si za rokovací stôl už dnes. Nie zajtra. Dnes," zdôraznil Christodulidis.

V utorok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v New Yorku uviedol, že model federácie "teraz úplne stratil opodstatnenie" a že na ostrove existujú "dva samostatné štáty a dva samostatné národy".

Generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi neskôr podľa svojho úradu povedal, že by mohlo pomôcť stretnutie medzi stranami pod záštitou OSN, na ktorom by sa diskutovalo o iných modeloch ako federácia.