Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Dánska kráľovná o Putinovi: V živote som nevidela chladnejšie oči

Na archívnej snímke z 11. septembra 2022 dánska kráľovná Margaréta II. sa usmieva počas slávnostného banketu, ktorý sa konal pri príležitosti 50. výročia kráľovninho nástupu na trón. Foto: TASR/AP

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označila za pravého muža na správnom mieste.

Kodaň 17. februára (TASR) - Dánska kráľovná Margaréta II. sa už 51 rokov svojho panovania stretla s desiatkami svetových lídrov, nikdy však podľa vlastných slov nezabudne na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR informuje na základe piatkovej správy agentúry DPA.

Osemdesiatdvaročná dánska panovníčka sa s Putinom stretla počas štátnej návštevy Ruska ešte v roku 2011 a následne v roku 2014 na spomienke pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii počas druhej svetovej vojny.

Ako si kráľovná Margaréta zaspomínala v rozhovore pre dánsky týždenník Weekendavisen, zverejnenom v piatok, Putina nikdy nepovažovala za príjemného človeka a zaujala ju najmä jedna jeho črta.

"Nikdy vo svojom živote som ešte nevidela také chladné oči," povedala dánska panovníčka. Ako zároveň zdôraznila, pozorne sleduje správy prichádzajúce z Ukrajiny a je ohromená húževnatosťou Ukrajincov.

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označila za "pravého muža na správnom mieste". Taktiež ocenila reakciu Európy vrátane dodávok bojových tankov typu Leopard na Ukrajinu, cituje DPA.

"Putin sa domnieval, že môže celú Európu roztrhať, v skutočnosti nás však primal k tomu, aby sme sa spojili," uviedla kráľovná.