Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Výbuchy pri izraelskom veľvyslanectve v Kodani spôsobili ručné granáty

Bezpečnostné sily hliadkujú pred izraelským veľvyslanectvom v Kodani v stredu 2. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Prišlo k nim na severnom predmestí Kodane.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kodaň 2. októbra (TASR) - Dva výbuchy, ku ktorým došlo v stredu v "bezprostrednej blízkosti" izraelského veľvyslanectva v Kodani, pravdepodobne spôsobili ručné granáty. Uviedla to dánska polícia s odvolaním sa na predbežné vyšetrovanie, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Polícia v súvislosti s výbuchmi na severnom predmestí Kodane zadržala troch Švédov vo veku 15 až 25 rokov. Aj zo Švédska v utorok hlásili streľbu, ktorej cieľom bola izraelská ambasáda v Štokholme.

Pri incidentoch sa nikto nezranil, oba sa naďalej vyšetrujú. Došlo k nim v čase rastúceho napätia na Blízkom východe, kde sa medzinárodné spoločenstvo obáva reakcie Izraela na iránsky útok balistickými strelami.

Hovorca dánskej polície zatiaľ nevedel povedať, či existuje spojenie medzi výbuchmi a izraelským veľvyslanectvom. Polícii pri vyšetrovaní pomáha aj dánska spravodajská služba PET, ktorá podľa svojho vyhlásenia "pozorne" sleduje udalosti.

Izraelský veľvyslanec v Dánsku David Akov v príspevku na sociálnej sieti X napísal, že je šokovaný z "otrasného" incidentu v blízkosti veľvyslanectva.

Budova izraelskej ambasády v Štokholme bola podľa informácií polície zasiahnutá v utorok večer streľbou. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie však nezverejnili bližšie zistenia.

Vo veci sa vedie vyšetrovanie trestného činu so zbraňami s priťažujúcimi okolnosťami, ohrozenia iných osôb a nezákonného vyhrážania. Polícia zatiaľ nikoho nezadržala, no naďalej zhromažďuje a analyzuje materiál z kamerových záznamov v oblasti.


Dánsko po výbuchoch pri izraelskom veľvyslanectve zadržalo tri osoby


Dánska polícia v stredu v súvislosti s dvoma výbuchmi neďaleko izraelského veľvyslanectva a židovskej školy na severnom predmestí Kodane zadržala troch ľudí. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Podľa skoršieho vyhlásenia polície nikto neutrpel zranenia. Úrady neposkytli podrobnosti o intenzite výbuchov ani o škodách, ktoré spôsobili. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie a motív útokov nie je jasný. Spomínaná židovská škola zostala počas stredy zatvorená a v okolí posilnili bezpečnostné opatrenia.

V utorok večer bola uzavretá aj oblasť okolo izraelského veľvyslanectva v Štokholme po hlásení o streľbe. Polícia na mieste našla pištoľ a prázdne nábojnice.

K incidentom došlo v čase eskalácie napätia na Blízkom východe.


Dánska polícia vyšetruje výbuchy blízko izraelského veľvyslanectva


Dánska polícia v stredu uviedla, že vyšetruje dva výbuchy, ku ktorým došlo neďaleko izraelského veľvyslanectva na severnom predmestí Kodane. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Nikto neutrpel zranenia a na mieste vykonávame úvodné vyšetrovanie," napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Podľa jej vyjadrení sa v súčasnosti preveruje súvislosť medzi incidentom a neďalekým izraelským veľvyslanectvom.

Miestne médiá uvádzajú, že oblasť uzavreli a nachádza sa tam veľký počet policajtov.

K výbuchom došlo v čase eskalácie napätia na Blízkom východe. Irán v utorok vypálil na izraelské územie veľký počet rakiet, Izrael hovorí o odvete.