Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

Dánsky kráľovský pár je na návšteve v Grónsku

Dánsky kráľ Frederik X. a kráľovná Mária prichádzajú na lodi s Vazovským rádom v sprievode švédskej korunnej princeznej Viktórie a princa Daniela do Skeppsbronu v Štokholme, Švédsko, v pondelok 6. mája 2024. Foto: TASR/AP

Kráľ Frederik X. sa ujal žezla vo veku 55 rokov 14. januára tohto roku, keď jeho matka, dánska kráľovná Margaréta II., po 52 rokoch abdikovala vo veku 83 rokov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kodaň 29. júna (TASR) - Dánsky kráľ Frederik X. s manželkou kráľovnou Mary zavítali po prvýkrát od nástupu na trón do Grónska. Na najväčšom ostrove sveta, ktorý je oficiálne pod správou Dánska, strávia osem dní a navštívia na ňom viacero oblastí, informoval v sobotu dánsky kráľovský dvor. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Grónsko bolo dánskou kolóniou od roku 1814, v roku 1979 získalo autonómiu a vlastný parlament. Ich vzájomné vzťahy sú však poznačené minulosťou. Dánsko sa v uplynulých rokoch snaží napraviť napäté vzťahy s Grónskom, ktoré v roku 2009 získalo od Kodane samosprávu aj v oblasti súdnictva, polície a prírodných zdrojov.

Kráľ Frederik X. sa ujal žezla vo veku 55 rokov 14. januára tohto roku, keď jeho matka, dánska kráľovná Margaréta II., po 52 rokoch abdikovala vo veku 83 rokov.

Dánski panovníci, ktorí majú ceremoniálnu úlohu, navštevujú po korunovácii ako prvé ostatné škandinávske krajiny. V prípade Frederika X. to však bolo Poľsko, pretože táto cesta bola naplánovaná ešte pred abdikáciou jeho matky. Považovala sa však za pracovnú cestu, a nie za oficiálnu zahraničnú návštevu.