Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Dažde spôsobujúce záplavy v Nemecku budú pokračovať aj vo štvrtok

Na snímke škody po búrke. Foto: TASR– František Iván

V juhozápadnom meste Rastatt, ktoré sa nachádza asi 90 kilometrov západne od Stuttgartu, zasahovali záchranné zložky približne stokrát.

Berlín 11. júla (TASR) - Nemecko sa vo štvrtok pripravuje na ďalšie silné dažde iba deň po tom, čo búrky v krajine zapríčinili rozsiahle záplavy a boli potrebné viaceré zásahy záchranných zložiek v niekoľkých oblastiach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Podľa Nemeckej meteorologickej služby (DWD) sa vo štvrtok očakávajú silné prehánky a búrky, najmä vo východnej a južnej časti Nemecka, ako aj v niektorých centrálnych oblastiach krajiny.

V juhozápadnom meste Rastatt, ktoré sa nachádza asi 90 kilometrov západne od Stuttgartu, zasahovali záchranné zložky približne stokrát.

Doposiaľ neboli hlásené žiadne zranenia, no očakávajú sa značné finančné škody. Dážď prenikol aj do Ústrednej a krajinskej knižnice v Berlíne (ZLB), no zároveň tam prasklo potrubie v dôsledku prívalu vody. "Státisíce kníh sú v ohrození, medzi nimi aj historické diela," uviedol riaditeľ knižnice Jonas Fansa.

V spolkovej krajine Hesensko taktiež zasahovali policajné zložky a záchranári, ktorí odstraňovali spadnuté stromy z dvoch diaľnic. Aj v Bavorsku a Sasku hlásili hasiči vyvrátené stromy, no v Bavorsku i zaplavené ulice a pivnice.