Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Demokrati naliehajú na Izrael a Hamas, aby uzavreli prímerie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Niekoľko Demokratov v nedeľu opätovne vyzvalo Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas na uzavretie prímeria.

Washington 2. septembra (TASR) – Demokrati naliehajú na Izrael a Hamas, aby uzavreli prímerie, Republikáni kritizujú prezidenta a viceprezidentku za nedostatočnú podporu Izraela. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters zverejnenej v noci na pondelok.

Niekoľko Demokratov v nedeľu opätovne vyzvalo Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas na uzavretie prímeria. Reagovali tak na objavenie tiel šiestich izraelských rukojemníkov, ktoré izraelská armáda našla v piatok v tuneli neďaleko mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Jedna z obetí mala okrem izraelského občianstva aj americké občianstvo.

Neúspešný pokus o záchranu rukojemníkov v nedeľu v Izraeli spustil masívne protesty, plánovaný je aj generálny štrajk, píše Reuters.

"Okamžite musí byť uzavreté prímerie, ktoré umožní prepustenie všetkých zvyšných rukojemníkov, prúdenie humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a realizáciu prchavej a zanedbávanej vízie dlhodobého mieru a stability," vyhlásil demokratický senátor Dick Durbin.

Republikáni v nedeľu nežiadali vyšší dôraz na rokovania o prímerí, niektorí však Bidenovu a Harrisovej administratívu obvinili z nedostatočnej podpory Izraela. Republikánsky senátor Tom Cotton tvrdí, že žiadosti o prímerie neustále posmeľujú a podnecujú Hamas.

Biely dom v noci na nedeľu vydal vyhlásenie, v ktorom viceprezidentka Harrisová nežiadala prímerie, ale ostro odsúdila Hamas za smrť rukojemníkov.

"Hamas je zlou teroristickou organizáciou. Tieto vraždy spôsobili, že Hamas má na rukách ďalšiu americkú krv. Ostro odsudzujem pokračujúcu brutalitu zo strany Hamasu a rovnako ju musí odsúdiť aj celý svet,"
vyhlásila Harrisová.