Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 29. október 2024Meniny má Klára
< sekcia Zahraničie

Demonštranti v Tbilisi vypískali maďarského premiéra Orbána

Demonštrantka drží vlajky EÚ a Ukrajiny počas opozičného protestu proti výsledkom parlamentných volieb v gruzínskom Tbilisi v pondelok 28. októbra 2024. V Gruzínsku sa v sobotu konali parlamentné voľby, v ktorých sa o priazeň voličov uchádzalo 18 politických strán vrátane vládnucej strany Gruzínsky sen - Demokratické Gruzínsko, ktorá je pri moci už 12 rokov. Podľa najnovších údajov ústrednej volebnej komisie si vládnuca strana zabezpečila 52,98 percent hlasov pri 97,48 percentách spočítaných hlasovacích lístkov, čo jej umožňuje zostaviť jednofarebnú vládu. Foto: TASR/AP

Gruzínske médiá i spravodajský web Echo Kavkaza uviedli, že demonštranti s vlajkami Gruzínska a EÚ vypískali kolónu áut s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Tbilisi 28. októbra (TASR) - Tisíce Gruzíncov v pondelok na výzvu proeurópskej opozície prišli pred budovu parlamentu v centre Tbilisi, aby protestovali proti výsledkom sobotňajších parlamentných volieb, ktoré považujú za sfalšované. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Gruzínske médiá i spravodajský web Echo Kavkaza uviedli, že demonštranti s vlajkami Gruzínska a EÚ vypískali kolónu áut s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý v pondelok pricestoval na návštevu Tbilisi, keď odchádzala spred hotela Marriott na Rustaveliho triede.

Echo Kavkaza uviedlo, že maďarská delegácia sa podľa všetkého ubytovala v tom istom hoteli, kde sa pred začiatkom zhromaždenia v centre Tbilisi konalo stretnutie lídrov opozície so zástupcami diplomatického zboru. Gruzínske médiá pripomenuli, že Viktor Orbán sa stal prvým a jediným západným lídrom, ktorý zablahoželal vládnej strane Gruzínsky sen k víťazstvu.

Po príchode do Tbilisi Orbán zverejnil na sociálnych sieťach príspevok, v ktorom uviedol, že Gruzínsko "je konzervatívny, kresťanský a proeurópsky štát... a namiesto zbytočného kázania potrebuje našu podporu na európskej ceste."

Ako napísala agentúra Reuters, maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý Orbána v Tbilisi sprevádza, v pondelok na sociálnej sieti napísal, že výsledok volieb v Gruzínsku je pre liberálov "škaredou porážkou".

Gruzínsky sen čelil silnej kritike zo strany EÚ a Spojených štátov za niektoré svoje politické rozhodnutia, ale aj za zbližovanie sa s Ruskom. Strana však stále tvrdí, že plne podporuje snahy Gruzínska o vstup do EÚ.