Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Demonštranti žiadali pred úradom vlády rezignáciu albánskeho premiéra

Na archívnej snímke Edi Rama. Foto: TASR-AP

Niektorí demonštranti na proteste hádzali aj zápalné fľaše.

Tirana 12. júla (TASR) - Tisíce opozičných demonštrantov sa zhromaždili vo štvrtok večer v Tirane pred albánskym úradom vlády. Premiéra Ediho Ramu obviňovali z korupcie a vyzvali ho, aby odstúpil. Informuje o tom TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Protest sa spred sídla vlády neskôr presunul pred úrad starostu albánskej metropoly, ktorý je členom Ramovej Socialistickej strany.

Niektorí demonštranti na proteste hádzali aj zápalné fľaše. Na zhromaždenie dohliadala polícia, ktorá však proti davu nezasiahla. Zranenia neboli hlásené.

Protestujúci žiadali aj prepustenie opozičného lídra Saliho Berishu, ktorý je v domácom väzení a čelí vyšetrovaniu z korupcie počas výkonu funkcie premiéra v rokoch 2005 až 2013.

Berisha akékoľvek pochybenia poprel a tvrdí, že ide o politickú pomstu zo strany Ramu, ktorého cieľom je umlčať oponentov. Prokuratúra ešte nerozhodla, či voči Berishovi vznesie oficiálne obvinenia.

"Albánsko je jedinou krajinou v Európe, ktorej opozičný líder je politicky zadržiavaný bez akýchkoľvek faktov, dôkazov alebo dokumentov... Edi Rama chce Albánsko bez Albáncov, bez opozície a bez spravodlivosti," povedal Berisha vo videoodkaze z domáceho väzenia.

Expremiér zároveň vyzval svojich priaznivcov, aby sa zapojili do občianskych nepokojov a prinútili tak vládu vyhlásiť predčasné voľby. Rama je v krajine pri moci od roku 2013, pripomína Reuters.