Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Deň po útoku na izraelské veľvyslanectvo hlásia v Štokholme výbuchy

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Na troch miestach v širšom okolí Štokholmu sa vo štvrtok strieľalo.

Štokholm 3. októbra (TASR) - Na troch miestach v širšom okolí Štokholmu sa vo štvrtok strieľalo. Informovala o tom švédska polícia, ktorá tvrdí, že v dvoch prípadoch páchatelia strieľali na budovy a v jednom na ľudí na ulici. Viacero podozrivých zatkli, TASR píše podľa agentúry DPA.

Vo štvrtok došlo aj k výbuchu pred obytným domom na severozápadnom predmestí metropoly. Podozrivých polícia zatkla aj pri tomto incidente. Podľa prvotných informácií nedošlo k žiadnym zraneniam a okolnosti, ktoré viedli k streľbám a výbuchu sú nejasné.

DPA pripomína, že konflikty medzi konkurenčnými zločineckými gangmi vo Švédsku v uplynulých rokoch viedli k sérii výbuchov a strelieb. Viaceré z nich mali smrteľné následky.

V stredu večer bolo počuť streľbu aj v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. K výbuchom v blízkosti izraelskej ambasády došlo aj v Dánsku. Spôsobili ich pravdepodobne ručné granáty. Dánska polícia zatkla troch švédskych mladíkov vo veku 16 až 19 rokov. Jedného z nich následne prepustili. Útoky na izraelskú ambasádu sa udiali v čase, keď eskaluje konflikt na Blízkom východe medzi Izraelom, Iránom a s ním spojenými extrémistickými skupinami.

Do útokov na izraelské ambasády mohol byť zapletený Irán



Švédska spravodajská služba SÄPO vo štvrtok uviedla, že do výbuchov a streľby pri izraelských veľvyslanectvách vo Švédsku a Dánsku z tohto týždňa mohol byť zapletený Irán. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

V Dánsku polícia zadržala v stredu troch švédskych občanov po dvoch výbuchoch pri izraelskej ambasáde v Kodani, pravdepodobne spôsobených ručnými granátmi. V utorok bolo v Štokholme podľa švédskej polície cieľom streľby izraelské veľvyslanectvo.

Riaditeľ operácií SÄPO Fredrik Hallström novinárom po otázke o správach spájajúcich tieto incidenty s Iránom povedal, že "niektoré veci by mohli poukazovať týmto smerom". Podľa jeho slov je to sčasti z dôvodu výberu cieľov a spáchania týchto útokov, no ide stále len o predpoklad.

SÄPO v máji uviedlo, že Irán najíma členov švédskych zločineckých gangov na páchanie násilných činov voči izraelským a iným záujmom vo Švédsku. Teherán to poprel.

Švédska televízia SVT v stredu uviedla, že dostala informácie, podľa ktorých dva najnovšie útoky na ambasády nariadila švédska kriminálna sieť Foxtrot na pokyn Iránu.

Dánsky súd vo štvrtok rozhodol, že dvaja zo zadržaných Švédov vo veku 16 a 19 rokov zostanú vo väzbe 27 dní. Kodanská polícia oznámila, že tretieho švédskeho občana zadržaného neďaleko miesta činu prepustili.

Vo Švédsku hlásili viacero incidentov zjavne zameraných proti Izraelu od vypuknutia vojny v Pásme Gazy v októbri 2023. Vo februári polícia našla v areáli izraelského veľvyslanectva granát. V máji došlo pred budovou k streľbe, v dôsledku čoho posilnili ochranu izraelských záujmov a inštitúcií židovskej komunity.