Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Desať členských krajín EÚ ešte nepotvrdilo nominantov na eurokomisárov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V Dánsku je v rámci vládnych diskusií favoritom minister pre klímu a rozvoj Dan Jorgensen.

Brusel 9. augusta (TASR) - Desať členských krajín EÚ ešte nepotvrdilo svojich nominantov v budúcej Európskej komisii (EK), hoci jej staronová šéfka Ursula von der Leyenová chce s nimi už od polovice augusta začať rozhovory a rozhodnúť o pracovnej agende, ktorú im pridelí. Na základe analýzy týždenníka Politico o tom informuje spravodajca TASR.

Z 27-člennej EÚ doteraz 17 krajín nahlásilo mená svojich kandidátov na eurokomisárov. Okrem Von der Leyenovej z Nemecka nimi zostávajú ďalší šiesti doterajší členovia: Thierry Breton (Francúzsko), Wopke Hoekstra (Holandsko), Dubravka Šuicová (Chorvátsko), Valdis Dombrovskis (Lotyšsko), Olivér Várhelyi (Maďarsko) a Maroš Šefčovič (Slovensko).

Ďalších desať krajín už tiež nahlásilo mená, pričom nerešpektovali požiadavku Von der Leyenovej, aby v záujme rodovej vyváženosti ponúkli na túto funkciu ženu aj muža.

Potenciálnymi eurokomisármi sú Jozef Síkela (Česko), Kaja Kallasová (Estónsko), Henna Virkkunenová (Fínsko), Apostolos Tzitzikostas (Grécko), Michael McGrath (Írsko), Glenn Micallef (Malta), Magnus Brunner (Rakúsko), Tomaž Vesel (Slovinsko), Teresa Riberová (Španielsko) a Jessika Roswallová (Švédsko).

Zo 17 známych nominantov je iba šesť žien, vrátane Von der Leyenovej. Situáciu rodovej vyváženosti podľa Politico nezlepšujú ani potenciálni kandidáti zo zvyšných desiatich členských krajín.

Belgicko možno opätovne nominuje doterajšieho eurokomisára Didiera Reyndersa, ktorý neuspel ako kandidát na generálneho tajomníka Rady Európy. Má dobré vzťahy s Von der Leyenovou.

Bulharsko opätovne čakajú predčasné voľby, čo sťažuje výber. Miestne médiá hovoria o exministerke práce Denici Sačevovej či bývalej šéfke diplomacie Ekaterine Zaharievovej.

Cyperský prezident Nikos Christodulides zatiaľ svojho favorita pre Brusel neprezradil. Domáce médiá uvádzajú tri možné mená: minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos, exminister financií Harris Georgiades a exminister energetiky George Lakkotrypis.

V Dánsku je v rámci vládnych diskusií favoritom minister pre klímu a rozvoj Dan Jorgensen.

Litva a premiérka Ingrid Šimonyt vsádza na ministra zahraničných vecí Gabrieliusa Landsbergisa z tábora ľudovcov, čo však môže stopnúť politicky nezávislý prezident Gitanas Nausda.

Luxembursko môže pokračovať druhým mandátom pre socialistického komisára Nicolasa Schmita, ktorý bol vyzývateľom Von der Leyenovej. Druhým možným kandidátom je europoslanec Christoph Hansen z vládneho tábora ľudovcov.

V Poľsku sa najviac hovorí o šéfovi diplomacie Radoslawovi Sikorskim, ktorý však povedal, že ho nezaujíma post komisára pre obranu, ktorý je Poľsku ponúkaný.

Portugalsko ako jediné ponúkla tandem žena - muž. Ženskou kandidátkou je exministerka financií, technokratka Maria Luísová Albuquerquová, druhým menom je bývalý generálny advokát Súdneho dvora EÚ a profesor práva na Európskom univerzitnom inštitúte vo Florencii Miguel Poiares Maduro.

Rumunsko po dvoch eurokomisárkach uvažuje do Bruselu poslať europoslanca z tábora socialistov Victora Negrescua, ktorý je jedným z podpredsedov Európskeho parlamentu.

Taliansko má podľa mediálnych šumov jediného favorita s podporou premiérky Giorgie Meloniovej a tým je minister pre európske záležitosti Raffaele Fitto. Bývalý člen Európskej ľudovej strany (EPP), ktorý sa pripojil k tímu Meloniovej, je považovaný za pragmatika, odborníka na finančné záležitosti EÚ a hlavne človeka, ktorý môže obnoviť pošramotené vzťahy medzi Meloniovou a Von der Leyenovou.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)