Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Zahraničie

Desať policajtov v Albánsku sa zranilo pri konflikte s demonštrantmi

Opozičný demonštrant protestuje na protivládnom zhromaždení v Tirane 7. októbra 2024. V pondelok neskoro večer došlo v metropole Albánska k potýčkam medzi políciou a opozičnými demonštrantami, ktorí požadujú odstúpenie dlhoročného ľavicového premiéra Ediho Ramu. Foto: TASR/AP

Demonštrácie sa uskutočnili týždeň po tom, čo opoziční poslanci násilným spôsobom prerušili zasadnutie parlamentu a zapálili svoje poslanecké kreslá na protest proti uväzneniu Salianjia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tirana 8. októbra (TASR) - V pondelok neskoro večer došlo v metropole Albánska k potýčkam medzi políciou a opozičnými demonštrantami, ktorí požadujú odstúpenie dlhoročného ľavicového premiéra Ediho Ramu. Polícia uviedla, že pri strete s demonštrantmi sa zranilo 10 jej príslušníkov, na ktorých dav hádzal zápalné fľaše. Tie ľahko zranili aj troch demonštrantov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Protesty organizovali pravicové opozičné strany a podľa reportéra AFP sa na nich zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. Demonštranti požadujú odstúpenie Ramu a vytvorenie úradníckej vlády, ktorá bude krajinu spravovať do riadnych volieb v júni 2025. Protesty vyvolalo najmä odsúdenie opozičného politika Ervina Salianjia.

Potýčky najskôr vypukli pred sídlom vlády, kde sa demonštranti pokúsili preraziť policajnú formáciu. Niektorí z protestujúcich začali hádzať západné fľaše.

Dav sa následne presunul k sídlu Ramovej Socialistickej strany Albánska. Demonštranti tam podpálili vstupné dvere a transparent s podobizňou premiéra. Zápalné fľaše hádzali aj na budovy mestského úradu v Tirane a na budovu ministerstva vnútra. Podpálili taktiež jednu z autobusových zastávok a viacero smetných košov. Dav smeroval aj k budove parlamentu. Polícia ho však rozohnala použitím slzotvorného plynu.

"Toto je prvý krok smerom k občianskej neposlušnosti," uviedol Flamur Noka, predseda hlavnej opozičnej Demokratickej strany. "Budeme pokračovať v našom boji až kým Rama neodstúpi a nebude vytvorená úradnícka vláda," vyhlásil.

Demonštrácie sa uskutočnili týždeň po tom, čo opoziční poslanci násilným spôsobom prerušili zasadnutie parlamentu a zapálili svoje poslanecké kreslá na protest proti uväzneniu Salianjia.

Salianji požadoval v roku 2018 odstúpenie vtedajšieho ministra vnútra po tom, ako sa na internete rozšírilo video, na ktorom istí dvaja muži tvrdili, že ministrov brat je zapojený do nezákonných činností. Neskôr sa však ukázalo, že išlo o dezinformácie a zmienená dvojica mužov z krajiny ušla.

Samotný Salianji bol následne obvinený z ohovárania a minulý týždeň mu v odvolacom procese potvrdili jednoročný trest odňatia slobody. Z väzenia však ešte môže podať odvolanie na najvyšší súd.

Opozícia označila zatknutie a odsúdenie poslanca za "akt pomsty a politického teroru voči Demokratickej strane" a obvinila Ramu z toho, že stojí za súdnym procesom.

Demokratická strana dlhodobo obviňuje vládnucu Socialistickú stranu z uzurpovania moci vrátane súdnictva a už od roku 2013 organizuje násilné protivládne protesty.