Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Deti odvezené počas invázie ruskými silami sa vrátili na Ukrajinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa medializovaných správ umožnili ruské úrady návrat vyše 400 deťom a mladým ľuďom späť na územie pod správou Kyjeva.

Kyjev 16. októbra (TASR) - Štyri ukrajinské deti sa v pondelok vrátili z Ruska, kam boli odvezené počas invázie ruskými silami. Ich návrat sprostredkoval Katar, píše TASR podľa agentúry DPA.

"Ide o troch chlapcov vo veku 6, 3 a 9 rokov a jedno 17-ročné dievča," napísal v pondelok na platforme Telegram šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Dodal, že Ukrajina sa bude usilovať, aby sa domov z Ruska vrátili aj ostatné deti.

Rusko pred takmer 20 mesiacmi zaútočilo na Ukrajinu a doteraz okupuje časť jej územia. Kyjev obviňuje Moskvu, že počas invázie "deportovala" z okupovaných oblastí asi 20.000 maloletých, ktorých vyviezla do Ruska alebo na anektovaný polostrov Krym.

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal preto v marci zatykače na ruskú ombudsmanku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú a na prezidenta Vladimira Putina. Oboch viní z nezákonných deportácií detí a ďalších osôb z Ukrajiny. Rusko obvinenia popiera; podľa neho deti boli v záujme ich vlastnej bezpečnosti odvezené z oblastí pri frontovej línii.

Podľa medializovaných správ umožnili ruské úrady návrat vyše 400 deťom a mladým ľuďom späť na územie pod správou Kyjeva. Ľvovová-Belovová tvrdí, že Moskva aktuálne posudzuje 32 ďalších takýchto prípadov.