Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Disidentskí ruskí rockeri zo skupiny Bi-2 získali moldavské občianstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Skupina Bi-2 vznikla v 80. rokoch v Bielorusku, keď bolo súčasťou bývalého Sovietskeho zväzu.

Kišiňov 28. mája (TASR) - Moldavsko udelilo občianstvo niekoľkým členom rusko-bieloruskej disidentskej rockovej skupiny Bi-2, ktorá je proti vojne Moskvy na Ukrajine, uviedla v pondelok vláda v Kišiňove. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová podpísala dekrét o udelení štátneho občianstva "niektorým členom skupiny Bi-2", oznámil na sociálnych sieťach šéf jej kancelárie Adrian Balutel. "Naša krajina chráni ľudskú dôstojnosť, slobodu prejavu a dáva najavo solidaritu s tými, ktorí sú v nebezpečenstve," dodal.

Skupina Bi-2 vznikla v 80. rokoch v Bielorusku, keď bolo súčasťou bývalého Sovietskeho zväzu. Opustila Rusko na protest proti vojenskej agresii Moskvy na Ukrajine a odvtedy koncertuje v krajinách s veľkými rusky hovoriacimi komunitami.

Hovorca skupiny uviedol, že moldavské občianstvo získalo deväť osôb vrátane gitaristu, umeleckého vedúceho a inžiniera skupiny, spolu s ich rodinnými príslušníkmi. Skupina sa v apríli presunula do Kišiňova, hlavného mesta Moldavska, ale v súčasnosti je na turné.

Hovorca uviedol, že formácia sa so Sanduovou stretla po vlaňajšom koncerte. "Oceňujeme moldavskú líderku a všetkých, ktorí nám pomohli," povedal. Niektorí členovia kapely majú okrem ruskej aj austrálsku a izraelskú štátnu príslušnosť.

Skupina sa dostala na titulné stránky novín vlani v januári, keď bola na týždeň zadržaná v thajskom Phukete na základe obvinení z imigrácie. Vyvolalo to obavy z deportácie do Ruska, kde by čelila prenasledovaniu. Po prepustení sa skupina vydala do Izraela a od marca je opäť na turné.

V roku 2022 zrušili niekoľko jej vystúpení v Rusku, pretože odmietla hrať na podujatí s transparentmi podporujúcimi vojnu na Ukrajine. Skupina následne opustila Rusko.