Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Do Nigérie dorazili takmer štyri milióny vakcín z programu COVAX

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o prvú dodávku vakcín z celkových 16 miliónov. Zvyšok plánuje COVAX do krajiny dopraviť v najbližších mesiacoch.

Abuja 2. marca (TASR) - Takmer štyri milióny vakcín proti ochoreniu COVID-19 dorazilo v utorok do Nigérie cez medzinárodný program COVAX. Informovala o tom agentúra AFP.

Ide o prvú dodávku vakcín z celkových 16 miliónov. Zvyšok plánuje COVAX do krajiny dopraviť v najbližších mesiacoch.

Nigérijská agentúra pre kontrolu potravín a liekov schválila vakcínu od spoločnosti AstraZeneca minulý mesiac a očkovať touto látkou sa má začať v piatok. Ako prví budú zaočkovaní pracovníci v prvej línii spolu s podporným personálom, v sobotu bude nasledovať prezident a viceprezident krajiny, uviedol pre agentúru AFP hovorca vlády Garba Shehu.

Vláda dúfa, že v najbližších dvoch rokoch bude mať zaočkovaných aspoň 70 percent dospelej populácie. Viac ako dva milióny ľudí má už krajina zaregistrovaných online.

V Nigérii žije takmer 200 miliónov ľudí a od začiatku pandémie zaznamenala 156.017 prípadov nákazy a 1915 úmrtí. Vzhľadom na nízky počet vykonaných testov sú však tieto údaje považované za podhodnotené.

V priebehu minulého týždňa dorazili vakcíny medzinárodného programu COVAX tiež do Ghany a Pobrežia Slonoviny. Do konca mája chce táto iniciatíva rozposlať celkovo 237 miliónov dávok vakcín AstraZeneca.