Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Do Záporožia dorazil konvoj Červeného kríža s vyše 1000 civilistami

Žena sa prikrýva dekou pri zničenom hasičskom aute po ostreľovaní v Mariupole počas pätnásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Väčšinu z osôb prevezených do bezpečia tvorili ľudia pochádzajúci z Mariupola, ktorí však boli evakuovaní z neďalekého mesta Berďansk.

Záporožie 6. apríla (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v stredu na sociálnej sieti Twitter oznámil, že do ukrajinského mesta Záporožie ležiaceho na juhovýchode krajiny sa podarilo v stredu z obliehaného Mariupola a ďalších oblastí evakuovať vyše 1000 ľudí. Stalo sa tak po tom, čo viaceré pokusy MVČK prepraviť civilistov do bezpečia zlyhali.

MVČK podľa agentúry AFP uviedol, že ku konvoju vozidiel, ktoré sprevádzal, sa pridalo aj najmenej 40 súkromných áut a sedem autobusov. Väčšinu z osôb prevezených do bezpečia tvorili ľudia pochádzajúci z Mariupola, ktorí však boli evakuovaní z neďalekého mesta Berďansk.

"Títo ľudia si skutočne prešli tým najhorším," povedala pre AFP hovorkyňa MVČK Lucile Marbeauová. "V Mariupole stále nie sú potraviny, voda, ani elektrina," dodala. Tamojší obyvatelia podľa nej nemali takmer nijakú možnosť spojiť sa so svojimi rodinami či pokúsiť odísť z mesta.

MVČK na Twitteri uviedol, že do Mariupola, ktorý od začiatku ruskej invázie takmer nepretržite čelí intenzívnej delostreleckej paľbe a náletom, sa jeho tím pokúšal dostať už päť dní. "Bezpečnostné podmienky to však neumožňovali," napísala organizácia. "Tisíce (ľudí) sú stále uviaznuté v meste. Naliehavo potrebujú bezpečnú cestu von a dodávky pomoci," dodal MVČK.

Podľa starostu Mariupola Vadyma Bojčenka bolo zničených už zhruba 90 percent mesta, v ktorom pred vypuknutím vojny žilo zhruba pol milióna ľudí. Podľa odhadov sa tam stále nachádza okolo 120.000 civilistov.