Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Zahraničie

Dobrovoľne bojoval na Ukrajine: Juhokórejčan porušil zákaz cestovania

Na snímke, ktorú poskytla tlačová služba 24. mechanizovanej brigády, je bytový dom zničený po neustálom ostreľovaní v meste Toreck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 13. júna 2024. Foto: TASR/AP

Bývalý príslušník juhokórejských námorných síl I Kchun, ktorý sa neskôr stal youtuberom, odišiel na Ukrajinu v marci 2022, aby tam v bojoch podporil Kyjev brániaci sa voči ruskej agresii.

Soul 18. júna (TASR) - Bývalého juhokórejského vojaka, ktorý dobrovoľne bojoval po boku ukrajinských síl, odsúdili v utorok v Soule na 1,5-ročný podmienečný trest odňatia slobody. Odvolací súd ho usvedčil z nelegálneho vstupu na Ukrajinu, a teda porušenia juhokórejského zákazu cestovania do tejto krajiny, informuje TASR podľa agentúry Jonhap.

Bývalý príslušník juhokórejských námorných síl I Kchun, ktorý sa neskôr stal youtuberom, odišiel na Ukrajinu v marci 2022, aby tam v bojoch podporil Kyjev brániaci sa voči ruskej agresii. Do svojej vlasti sa však vrátil už po troch mesiacoch so zraneniami kolena, ktoré utŕžil v bojoch.

Následne bol obvinený z porušenia štátneho zákazu cestovania na Ukrajinu, ktorý Južná Kórea zaviedla vo februári 2022 z dôvodu bezpečnostných obáv vyplývajúcich z vojny s Ruskom. Porušiteľom tohto zákona - bez mimoriadneho povolenia od príslušných úradov - hrozí finančná pokuta aj väzenské tresty.

Neskôr bol I Kchun obvinený aj z toho, že v júli 2022 narazil počas jazdy v automobile do motocykla a z miesta nehody ušiel.