Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

DPA: Ruské jednotky postupujú v strategicky dôležitom Časiv Jare

Ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ukrajinské železnice informovali o poškodení svojej železničnej siete v Poltavskej oblasti v dôsledku ruského ostreľovania.

Kyjev 4. augusta (TASR) - Ruské jednotky naďalej postupujú v strategicky dôležitom východoukrajinskom meste Časiv Jar, uviedli viaceré zdroje. V nedeľu na to upozornila agentúra DPA, píše TASR.

Rieka Siverskyj Donec dlho tvorila prirodzenú obrannú líniu pre Ukrajincov. Avšak podľa viacerých zdrojov sa ju ruským silám podarilo prekročiť na viacerých miestach a snažia sa presadiť v meste.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej sobotňajšej večernej správe tiež napísal, že ruské jednotky operujú západne od rieky. Ukrajinci sa už v júli museli vzdať východnej časti mesta za riekou, píše DPA.

Ukrajinský generálny štáb ozbrojených síl sa vo svojich situačných správach zmieňuje o bojoch v okolí Časiv Jaru len všeobecne. Celkovo sa podľa neho od sobotňajšieho rána odohralo 140 individuálnych bojov na frontoch na východe a juhu Ukrajiny. Vysoký počet poukazuje na intenzívne boje.

Časiv Jar v Doneckej oblasti leží západne od mesta Bachmut, ktoré Rusko dobylo v roku 2023 po mesiacoch ťažkých bojov. Ukrajinská armáda je v pozemných bojoch na východe a juhu krajiny dlhodobo v defenzíve a v posledných týždňoch musela na viacerých miestach ustúpiť, pripomína DPA.

Podľa ukrajinského letectva sa Ukrajine počas nočných náletov podarilo odraziť všetkých päť blížiacich sa ruských bojových dronov, ale nie dve strely Ch-59. Neboli poskytnuté žiadne informácie o tom, na čo boli namierené.

Ukrajinské železnice informovali o poškodení svojej železničnej siete v Poltavskej oblasti v dôsledku ruského ostreľovania. Ukrajina sa už takmer dva a pol roka bráni rozsiahlej ruskej invázii a je závislá od vojenskej pomoci západných krajín.