Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Duda nepodpíše návrh zákona o dekriminalizácii interrupcií

Na snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR - Martin Baumann

Umelé prerušenie tehotenstva je v tejto väčšinovo katolíckej krajine v súčasnosti legálne len v prípade, že gravidita je dôsledkom sexuálneho útoku alebo incestu,alebo ohrozuje život či zdravie matky.

Varšava 10. júla (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda nepodpíše návrh zákona, ktorého cieľom je čiastočná dekriminalizácia interrupcií v prípade ich vykonania do 12. týždňa tehotenstva. Uviedol to v rozhovore pre televíziu TVN24. O návrhu budú poslanci Sejmu, dolnej snemovne poľského parlamentu, rokovať tento týždeň, informuje TASR podľa utorňajšej správy agentúry PAP.

Ženám však podľa Dudu nebudú hroziť tresty, ak sa rozhodnú pre umelé prerušenie svojho tehotenstva. Zdôraznil, že žena je v takomto prípade v "špeciálnej situácii". Za úplné inú záležitosť však označil tresty pre osoby, ktoré interrupcie nezákonne vykonávajú.

Poľsko má jeden z najprísnejších zákonov o interrupciách v Európe. Umelé prerušenie tehotenstva je v tejto väčšinovo katolíckej krajine v súčasnosti legálne len v prípade, že gravidita je dôsledkom sexuálneho útoku alebo incestu, alebo ohrozuje život či zdravie matky. Ženy však ešte aj v týchto situáciách často čelia tzv. výhrade svedomia, ktorá lekárom umožňuje odmietnuť vykonať interrupciu z morálnych dôvodov.

Súčasná vládna koalícia chce zvrátiť zmeny spred štyroch rokov prijaté počas bývalej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS), v dôsledku ktorých došlo k sprísneniu interrupcií na ich takmer úplný zákaz.

Poľský ústavný tribunál v roku 2020 rozhodol, že ustanovenie takzvaného protipotratového zákona z roku 1993, ktorý umožňoval umelé prerušenie tehotenstva v prípade vážneho a nezvratného poškodenia plodu alebo nevyliečiteľnej choroby ohrozujúcej jeho život, je v rozpore s ústavou. Verdikt tribunálu, ktorým sa v Poľsku ešte viac obmedzili už beztak prísne interrupčné práva, vyvolal v celej krajine vlnu protestov.