Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

Duda predstavil priority poľského predsedníctva v Rade EÚ

Na archívnej snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR - Martin Baumann

Predsedníctvo Rady rotuje medzi členskými štátmi každých šesť mesiacov.

Krakov 11. októbra (TASR) - Medzi hlavné priority Poľska počas jeho nadchádzajúceho predsedníctva v Rade Európskej únie patrí väčšia prítomnosť EÚ v Spojených štátoch a naopak, vyhlásil v piatok poľský prezident Andrzej Duda po zasadnutí skupiny Arraiolos v Krakove. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Duda povedal, že počas stretnutia s ďalšími desiatimi prezidentmi krajín EÚ predstavil priority pre nadchádzajúce poľské predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré sa začne 1. januára 2025 a potrvá šesť mesiacov.

Ako prvú z priorít uviedol posilnenie vzťahov medzi EÚ a USA. Ďalej oznámil, že lídri počas zasadnutia hovorili aj o otázke rozširovania Únie o nové členské krajiny. Spresnil, že v budúcnosti by sa podľa neho mohli k 27-člennému bloku pripojiť Ukrajina, Moldavsko, krajiny západného Balkánu, a dúfa, že po nadchádzajúcich parlamentných voľbách (26. októbra) bude k Únii opäť smerovať aj Gruzínsko.

Prioritami predsedníctva budú aj otázky týkajúce sa obnovy Ukrajiny po vojne, zabezpečenia energetickej bezpečnosti EÚ a dosiahnutia cieľov únijnej politiky v oblasti klímy.

Predsedníctvo Rady rotuje medzi členskými štátmi každých šesť mesiacov. Počas tohto polročného obdobia vedie predsedajúca krajina zasadnutia na všetkých úrovniach Rady, pričom pomáha zabezpečiť kontinuitu práce EÚ v Rade. Poľsko preberie rotujúce predsedníctvo po druhý raz, pričom bude pokračovať v práci aktuálneho maďarského predsedníctva a po júli 2025 ho odovzdá Dánsku.

Lídri 11 krajín v piatok rokovali v poľskom Krakove na hrade Wawel, historickom sídle poľských kráľov. Neformálny summit tento rok hostil práve Andrzej Duda. Za jedným rokovacím stolom sa stretli prezidenti Bulharska, Estónska, Grécka, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Lotyšska, Poľska, Slovenska, Slovinska a Talianska.