Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 22. september 2024Meniny má Móric
< sekcia Zahraničie

Dunaj už klesá pri Mosonmagyaróvári, Komárome, Ostrihome i Budapešti

Na snímke zaplavené nábrežie Dunaja v centre Budapešti v piatok 20. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Vodohospodári nepretržite monitorujú pomalé klesanie hladiny na dotknutých úsekoch Dunaja, ale aj v povodí Litavy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 21. septembra (TASR) - Pomalé klesanie hladiny Dunaja zaznamenali maďarskí vodohospodári v sobotu už v Mosonmagyaróvári, Komárome, Ostrihome a aj v Budapešti. Vyplýva to zo správy Vodohospodárskeho riaditeľstva Körös-Vidék (Kövizig) zverejnenej agentúrou MTI, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Hladina rieky Litava na západe krajiny pri Mosonmagyaróvári kulminovala už v piatok, hladina tam stúpla na 286 centimetrov. Takisto v piatok kulminoval Dunaj pri Komárome pri výške 790 centimetrov a v Ostrihome, kde dosiahla hladina 752 centimetrov.

V Budapešti kulminoval Dunaj v sobotu v skorých ranných hodinách pri 830 centimetroch.

Vodohospodári nepretržite monitorujú pomalé klesanie hladiny na dotknutých úsekoch Dunaja, ale aj v povodí Litavy, píše sa v správe vodohospodárov.

Hovorca Generálneho riaditeľstva civilnej ochrany (OKF) Dániel Mukics pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 uviedol, že protipovodňová ochrana aktuálne prebieha na úsekoch s celkovou dĺžkou vyše 750 kilometrov. Po kulminácii Dunaja pri Budapešti sa teraz ochrana sústredí na tok rieky južne od hlavného mesta.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)