Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Zahraničie

Dve tretiny budov v Pásme Gazy vojna zničila alebo poškodila

Pásmo Gazy. Foto: TASR/AP

Posledné hodnotenie zo začiatku júla ukázalo, že poškodených bolo 63 percent budov na tomto palestínskom území. Teraz je to 66 percent.

Ženeva 30. septembra (TASR) - Dve tretiny budov v Pásme Gazy boli od začiatku vojny v októbri 2023 zničené alebo poškodené, informovala v pondelok Organizácia Spojených národov, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

Satelitné centrum OSN (UNOSAT) aktualizovalo hodnotenie škôd a uviedlo, že snímky s vysokým rozlíšením získané v období od 3. do 6. septembra preukázali výrazné zhoršenie situácie. "Táto analýza... ukazuje, že u dvoch tretín z celkového počtu budov v Pásme Gazy sú škody," informovalo UNOSAT. Celkovo 52.564 budov v enkláve je úplne zničených a nejakú formu poškodenia zaznamenali u 163.778 budov.

Posledné hodnotenie zo začiatku júla ukázalo, že poškodených bolo 63 percent budov na tomto palestínskom území. Teraz je to 66 percent.

Vojnu v Pásme Gazy vyvolal masaker vyše 1200 ľudí, ktorých 7. októbra zabili v priľahlých oblastiach Izraela bojovníci Hamasu, Palestínskeho islamského džihádu a ďalších ozbrojených palestínskych skupín. Izrael na udalosť odpovedal rozsiahlymi leteckými útokmi a pozemnou ofenzívou v Pásme Gazy, ktorá trvá doteraz a zahynulo pri nej vyše 41.600 ľudí.