Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

BBC: Maily s bombovými hrozbami prišli na Ukrajinu z ruských IP adries

Ilustračná fotka Foto: TASR

Tlačová služba pripomenula, že v roku 2022 bol na Ukrajine vyvinutý a schválený tzv. algoritmus reakcie policajných orgánov a jednotiek na hromadné maily o hrozbe výbuchu nastraženej nálože.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev/Londýn 15. októbra (TASR) - Ukrajinská polícia preverovala v pondelok viac než 2000 hlásení o nastražení bômb, ktoré sa vo väčšine prípadov týkali administratívnych budov v rôznych mestách krajiny. Tlačová služba ukrajinskej polície uviedla, že väčšina e-mailov s vyhrážkami prišla z ruských IP adries, informovala britská stanica BBC, píše TASR.

Podľa vyhlásenia ukrajinskej polície sú "takéto správy majú rukopis ruských tajných služieb, ktoré takto vedú hybridnú vojnu proti Ukrajine, snažiac sa vyvolať masovú paniku a vyčerpať systém vlády a orgánov činných v trestnom konaní".

Tlačová služba pripomenula, že v roku 2022 bol na Ukrajine vyvinutý a schválený tzv. algoritmus reakcie policajných orgánov a jednotiek na hromadné maily o hrozbe výbuchu nastraženej nálože. Na jeho základe sa do riešenia takýchto prípadov zapájajú jednotky kybernetickej polície a dochádza ku kriminalistickej analýze takýchto výhražných správ.

Ukrajinská redakcia stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) už v pondelok informovala, že e-maily s hrozbami - ako sa ukázalo, falošnými - boli hromadne odosielané osobou, ktorá sa označila za člena "teroristickej skupiny" s rovnakým názvom ako kanál na sieti Telegram podnecujúci Ukrajincov najnovšie k podpaľovaniu armádnych vozidiel.

RFE/RL na základe svojich zistení tvrdí, že odosielateľ výhražných mailov žije na Ruskom anektovanom Kryme a je ruským občanom.